lørdag 27. juli 2013

Tilstede på Iphonen, men hva med livet?

Jeg er faktisk en av de siste som ikke har Iphone og mobil. Min ekstreme frihetstrang er årsaken. Jeg ser fra utsiden hvordan Iphonen invarderer mennesker fullstendig. En interessant artikkel i Aftenposten nylig advarte mot at det moderne mennesket ikke lenger er tilstede i eget liv ettersom Iphone med facebook og det hele har overtatt de samme mennesker fullstendig og programmert dem om fra livets verden til systemenes verden! Dette ser jeg krystallklart!
Jeg skal ingenlunde være noen dommedagspredikant og skru klokken tilbake til "gode gamle dager" som hun tute meg ikke var så gode som vi ønsker å erindre dem!!!! Langt derifra!!!!
Iphonen har enorme fordeler som det mest fantastiske alt-mulig-verktøy i menneskehetens historie. Hvis den bare ble brukt som det! Men- den er i ferd med å bli en kombinasjon av dop og diktator! Og den er også et bevis på at teknologi skaper avstand mellom mennesker. Når du bivåner en familie rundt et restaurantbord fullstendig oppslukt av hver sin Iphone forstår du "tragedien" fullt ut.
Men et fenomen som ikke skaper avstand mellom mennesker er den magiske benk i Saloon Kakadu! Jeg skal gullforgylle Rune hos Riska Sagbruk i Hommersåk som sendte den i større dimensjon enn jeg hadde bestilt. Det ideelle er 7-8 personer på den samtidig. (Senest for en time siden).
Folket dingler med føttene og senker skuldrene og har en fellesopplevelse å ta med seg videre på livsferden. Det er det det hele dreier seg om.
Mens det i Saloon Kakadu ikke finnes antydning til kjøpepress, så er det stikk motsatt hos enkelte lavpris-flyselskaper.

En reportasje nylig i en seriøs avis viser hvordan kabinpersonellet har kontaktfestet press på seg for å selge mest mulig til flyplasspassasjerene. Hvis ikke de oppfyller salgsmålet, så er det sparken!
Men først blir de gransket og evaluert før de får fyken!
Disse stakkarne er først og fremst blitt presset til å være pågående selgere overfor passasjerene som skal settes under knallhardt kjøpepress fra første stund! For meg fortoner det seg å være det samme opplegg som for cruisepasasjerer. Lokk dem ombord med "billigpriser! som lokkemiddel, og så settes støtet inn for å presse dem maksimalt til å kjøpe så mye som mulig av produkter de ikke trenger og som selskapene tjener rått på.
"Salgsarbeidet skal starte så hurtig som mulig etter at flyet har tatt av, og salgsarbeidet skal være aktivt hele tiden!" Dette er instruksen til disse slaver som tjener under 200000 i fast lønn! Ville du reist med et slikt flyselskap hvor din sønn eller datter måtte arbeide under slike (for meg) helt umenneskelige betingelser ? Jeg bare spør.




 

tirsdag 23. juli 2013

DERFOR SLITER BUTIKKENE

Dette var overskriften på en  meget interessant artikkel i Dagens Næringsliv. Artikkelen tar for seg utviklingen som gjør at vanlige butikker blir bare utstillingsplasser hvor kundene går inn, sjekker varene og bestiller dem billigere på internett.
Men hva kan butikkene gjøre for å møte konkurransen? Svaret er like enkelt som nærliggende: Kundeopplevelser! Det er noe e-handlerne ikke kan gjøre.
Apple, Starbucks og Urban Outfitters er eksempler på butikker og konsepter som har lykkes med mer enn å bare stille ut varer. De har gjordt butikkbesøket til en opplevelse!

Fellesnevneren er at butikkene ikke bare tilfredsstiller kundenes materielle behov, men at de også tilfredsstiller kundenes behov for opplevelser sammen med andre mennesker.
 ( Sitert fra DN).

Alt dette har stått krystallklart for meg for lenge siden hvis jeg skulle overleve forretningsmessig i Egersund. Nå er Saloon Kakadu  og The Australian Hatwalk så innarbeidet over det ganske land at det begynner å bli interessant.
De siste tyve hattene som ble solgt endte opp i : Bryne, Haugesund, Ålesund, Nærbø, Oslo. Finnskogen, Bergen, Bodø, Bergen, Sola, Stavanger, Svolvær, Flekkefjord, Oslo, Gøteborg, Rennesøy, Hamburg, Hamburg, Oslo og Oslo.  Og alle kjøperne møtte opp personlig.

Spesielt likte jeg reaksjonen til han fra Ålesund. Han hadde hørt om det store hatteutvalget og den gale hatteselgeren. Nå skulle han fortelle alle han kjente at det med hattene stemte.
Men ikke det med selgeren at han var gal. Han var nemlig splitter pine gal!

Han lovet meg på tro og ære at akkurat det faktum skulle bli viden kjent. Er det rart at jeg er i kalasform for tiden og vurderer inngangsbillett?

Alle mine facebookvenner ønskes noen kalasdager i solskinnet.

 

fredag 19. juli 2013

Et kanon visdomsord






GJØR    DINE   GLEDER    ENKLE.


KAN    DET   ENKLERE  SIES  ?


 



tirsdag 16. juli 2013

Egersund- Surhetens, Smålighetens og Stakkarslighetens by????

En god bekjent av meg (livet hadde vært hardt mot vedkommend) uttalte en gang "at Egersund var den mest sure, smålige og stakkarslige by i hele verden ! (Det var da voldsomt!)

Når du stikker hodet fram regelmessig som jeg gjør, får du føle en by virkelig på pulsen. Når det gjelder de menneskelige skrøpeligheter så har jeg erfart gjennom livet at Egersunds befolkning ligger omtrendt på snittet av befolkningen i bedehusland, ikke noe verre.
Men- alle som en i Egersund hadde hatt godt av å følge Tour de France fra sidelinjen i bakkene. Den enorme livsglede og humør som spruter ut av hundretusenvis av  tilskuere fra all verdens kanter, måtte nødvendigsvis smitte over på tilreisende egersundere som ser mørkt på livet for øyeblikket.
Bestill billetter til Frankrike i juli 2014 på flyende flekken! Det vil gjøre underverker!

Bare betrakt på TV de nordmenn som går helt bananas viftende med det norske flagget. Du kan bli en av dem, og ditt liv er endret for alltid den stund du har igjen på moder jord!

Uten drøm, og mot til å forfølge drømmen, intet levende liv!!!

mandag 15. juli 2013

Hvordan komme seg ut av hverdagens grå begivenhetsløshet

"Den som ikke tør å feile, kommer ingen sted".
"Den største narren er den som ikke har begått in tåpelighet i hele sitt liv".
Disse to ordspråkene har jeg i øye/sittehøyde på kontoret.
Tåpeligheter og feil er helt nødvendig for å bekjempe rutine og kjedsomhet. Den romerske keiser Marcus Aurelius skriver" Det er ikke døden du skal frykte, men det at du aldri har levd".

Nå er det faktisk slik at ditt liv må du faktisk leve selv, for gjør du ikke det, er det andres liv du lever. I sin ytterste konsekvens kan du betrakte dette triste fenomen i religiøse sekter hvor enhver selvstendig tenking er forbudt hva gjelder åndelige verdier. Uttrykket levende døde gjelder i særdeleshet for hjernevaskede individer i sekter, enten religiøse, politiske or whatever.
Det er aldeles uhyggelig å konstantere at tanken er ordets trell.
Hvis psykopatiske regelryttere slipper til i maktposisjoner, kan det være direkte og totalt livsødeleggende for de uheldige som er i nærheten. Jeg vet hva jeg snakker om.
I den sekten jeg trådte mine barnesko hadde vi Pontoppidans forklaring over de ti guds bud. Først kom budet, og så sto det det er mellom budet og påfølgende forklaring. Fanatikerne i sekten insisisterte på at man skulle si dett er, mens min vidsynte fader ordret meg til å si dé er.
Jeg fulgte hans ordre under visitasen og sa dé er, mens alle de andre sa dett er.
Resultatet var at en av fanatikerne i sekten møtte opp hos min moder mandag formiddag og plaget henne i flere timer grunnet at jeg hadde sagt dé er. Akkurat den hendelsen fikk meg der og da til å forstå at hele greia (de lokale sekter) er intet annet enn humbug fra ende til annen. De har like god forståelse for ekte religion som en krokodille har forståelse av eksempelsvis konjakk.
Og så var tilbake til overskriften. Og det er å komme seg ut av vanetenkingen som er en skikkelig uvane. Gjøre ting anderledes. Det er iallefall oppskriften for de som i framtiden skal drive frittstående butikker utenfor shoppingsenterne. Men først og fremst må de eie lokalene! For da kan du bruke solide summer på spennende innredning istedfor tradisjonell reklame. Og så går jungeltelegrafen, og den er effektiv!
Har du attraktive døtre slipper du å markedsføre dem. Det ordrer seg selv uten salgs-og reklamepress. Så og med interessante produkter.  Presentasjonen, settingen og fortellingen er helt avgjørende.

Mitt hovedmål med yrket mitt i de år jeg har igjen er at de som har vært innom Saloon Kakadu skal huske det  resten av sine liv- for da forteller de det videre.
Så enten du har hatt en opplevelse med åpen Ford Mustang langs Californiakysten eller ditto på catwalken i Saloon Kakadu, skal du føle deg som litt mer spennende menneske etterpå. For da har du nemlig en spennende historie  å fortelle.
For et menneskeliv er jo en samling av historier. Og jo mer spennende historier, mer spennende liv. Det må være enkelt å forstå.



tirsdag 9. juli 2013

Nettets ekstremt utspekulerte sataner prøvde seg igjen

Nå er det ferietid og fritt fram for kjeltringene på nettet. De satser på at de kan lure ferievikarene opp i stry og påførere deres arbeidsgivere, offentlige så vel som private, store omkostninger grunnet regelrett svindel.
Jeg har nettopp vært utsatt for nok et svindelforsøk i dag. Et sympatisk ektepar fra Jæren storkoste seg på den magiske benk da telefonen ringte. De sa det var ok. at jeg tok telefonen.  Kjeltringen snakket dansk og "ville bare ha en bekreftelse på jeg skulle fornye mitt telenett-abbonnement". Jeg svarte kort og kontant: "Ha en strålende dag!" og la på. Jeg informerte ekteparet om samtalen, hvorpå mannen fortalte at han hadde vært utsatt for akkurat det samme for en tid tilbake!!
Han fikk etter samtalen regning på rundt 5000 kr. med lydfil og konstruerte setninger som han ikke kjente igjen i det hele tatt, på tross av at det var hans stemme! Han måtte ha hjelp av sin datakyndige datter til å komme seg ut av marerittet. Det tok tid og energi.
Jeg informerte jærbuene om mine egne erfaringer og sa vi skulle bare vente litt , så kom det nok en oppringing til. Og riktig nok- så skjedde! Jeg tok ikke telefonen. Akkurat som ved forrige tilfelle!
De hadde ikke nok ord til å konstruere en setning som fikk meg i klisteret. Og telefonsamtalen var altfor kort.
Men da oppdaget jeg Satans virkelig nakne ansikt i all sin skrekk og gru! Satans yngel samarbeider!
Dette er så organisert i sin satanisme at det trosser enhver beskrivelse. Det kjeltringene gjør, er at de har flere oppringere med forskjellig dialekt fra "forskjellige telefirmaer", og så samler de det hele inn i en ordbank slik at de har nok å ta av!! Og deretter konstrukterer de setningene som skal brukes til regelrett å presse penger fra sakesløse mennesker. Mafiaens beskyttelsepenger er jo "ærlig" i sammenlikning. Da vet ofrene fra første øyeblikk at det dreier seg om "ærlig" kriminalitet
Så mitt råd til alle som blir utsatt for disse telefonoppringingene er følgende: Bruk kun to ord, som er "god sommer" og avslutt. Og bruk aldri, ALDRI, ordet JA!!!!!
Da bare konstruerer de eks. flg. setning foran : " Kan vi få en muntlig bekreftelse for at dere vil fortsette med deres automatisk fornyende teleabbonnement? Og så føyer de bare til ditt "Ja"!
Og så sitter du i klisteret med alt det vil tilføre deg av utgifter og søvnløse netter.
Det enkleste er vel å ikke ta samtalen i det hele tatt, for de med avansert I-phone som kan øyeblikkelig se om dette er et helt ukjent telefonnummer det ringes opp fra.
Der er nemlig et ordspråk fra mitt barndoms Bjerkreim som gjelder her : " Du kan inkje gjæra et skjed verre enn inkje å svara dei"!  ( Du kan ikke gjøre en dritt noe verre enn ikke å svare vedkommende.)  Bruk energien på andre og mer konstruktive aktiviteter!!

mandag 8. juli 2013

Derfor heter rockebandet Ac Dc

Lørdag formiddag hadde Saloon Kakadu bl.a. besøk av 7 visesangere (tre damer) som satt og dinglet med sine ben på den magiske benk. Til og med han på to meter "mistet bakkekontakten".
Interessant var det at ingen av dem visste hvor navnet på det kjente australske rockebandet kom fra.

Det er bare å Google deg fram. Da får du opplyst at brødrene Malcolm og Angus Young så bokstavene på sin søsters symaskin. Ac står for alternating current (vekselstrøm) og Dc står for direct current (likestrøm).
Så vet vi det.

torsdag 4. juli 2013

Slik kom jeg meg ut av Satans katalog-klør

At jeg blåste ut i går på bloggen kommer seg av en dyrekjøpt erfaring fra i fjor.
Jeg fikk tilsendt i posten en tilsynelatende uskyldig påminnelse fra Gule Sider. Det ble spurt om det var korrekt at mitt firma var oppført under bransjen LEKER OG SPILL. Hvis ikke, ble jeg anmodet å sende inn en korreksjon på den nedre del av av postkortet (porto betalt!)
Satan hadde med vitende og vilje oppført meg i feil bransje (jeg var langt fra den eneste, erfarte jeg senere). Satan hadde med uhyggelig psykologisk innsikt beregnet reaksjonen. Jeg returnerte sporenstreks halvdelen av postkortet pr. fax med korrekt bransjeangivelse. Jeg levde fortsatt i den tro at seriøse Gule Sider hadde gjordt en slurvefeil.
Stor var min forbauselse da jeg kort tid etter fikk en regning på rundt 6000 kr.. Jeg studerte da postkortet nærmere, helt nederst. Med ekstremt liten skrift sto det at dette var et tilbud på 6000 kr. med bindingstid på to år. Hvis jeg ikke var interessert var det bare å kaste kortet.
Det viste seg at firmaet holdt til i Litauen. Og nå er mitt råd til alle som har gjordt en slik blunder. ro dere fullstendig ned og tenk!!! Absolutt INGEN uorverveiede ord skriftlig eller muntlig.
Jeg ringte til banken som sto for inkasseringen av pengene og sa at jeg hadde gjordt en blunder. Jeg ba om et råd til å håndtere situasjonen. De ba meg kontakte "hovedkontoret" i Litauen. Jeg fikk mailadressen og sendte en forklaring til damen.(kvinnelig sjef).
Jeg la meg paddeflat og sa at feilen jeg hadde utført i hastverket var min alene. Videre skrev jeg at jeg skulle selvfølgelig betale for alle utgifter det seriøse (!) firma hadde hatt grunnet min feil. Vi fant faktisk tonen pr. mail, selv om hennes engelsk ikke var all verden.
Jeg fikk en faktura på kr. 1600,- og skriftlig bekreftelse (pr. mail) at nå var min konto oppgjordt. ( Jeg betraktet dette offensivt som billig etter-utdannelse innen handelsnæringen.)
Men så skjer det noe tragikomisk! Jeg får uken etter en mail om at hvis jeg ikke betaler kr. 6000 øyeblikkelig vil beløpet øyeblikkelig gå til inkasso! Jeg hadde skrevet under på en uoppsigelig kontrakt må vite! ALT MED GIGANTISKE BOKSTAVER OG TRUENDE UTTRYKK!
Senere på dagen får jeg en oppringing fra en kar fra Østlandet som hadde fått en mail fra samme Litauen. Han lurte på om jeg også var blitt lurt og hva jeg hadde gjordt for å komme meg ut av knipa. Litauen hadde forvekslet mailene!! Jeg hadde fått hans mail og hadde fått min. Og i den mail som skulle til meg sto det at jeg med innbetaling på deres konto (beløp ikke nevnt) hadde jeg gjordt opp for meg.
Det endte med at vedkommende også slapp unna med kr. 1600. Han refererte bare til meg. Så Satan gikk glipp av noen tusener takket være slurv på kontoret. Helt til pass for den utspekulerte jævelen!

onsdag 3. juli 2013

Så Satanisk utspekulert er kriminelle telefonselgere

I dag opplevde jeg noe som viser at når kriminaliteten opererer i "den forretningsmessige gråsone" så koser Satan seg glugg i hjel.
Et sympatisk ungt ektepar (begge advokater) fra Østlandet var innom i Saloon Kakadu og fikk sitte på den magiske benk, og- ikke minst- få betrakte den magiske stav jeg fikk som gave  i dag. Etter at jeg hadde kjørt et fortellershow for dem som fikk dem til å radbrekke seg av latter, var det tid for å ønske dem lykke til videre i livet.
Mens vi småpratet til slutt, ringte telefonen. Jeg ba dem vente menst jeg tok den. Samtalen var som følger: " Er dette Eivind Andreas Endresen (svensk aksent)?" "Ja!" " Det gjelder den katalogoppføringen (merk selvfølgelighetens frekkhet)..... " Ha en strålende dag", svarte jeg brått og la på.
Jeg informerte paret om samtalen. " Bra at du la på med en gang. Jeg antar at det er de samme svenskene som fikk min far ut i uføre. De fikk ham nemlig engasjert i en noe lenger samtale. Så brukte de "banken" av de ordene han hadde brukt , og stokket dem om digitalt. Deretter sendte de ham krav på rundt 20000 kr. for en angivelig bekreftelse om at han hadde aksepter å bli oppført som abbonnent på katalogoppførelse. Sammen med kravet var det en forfalsket lydfil som "bekreftet" hans aksept". De ga seg til slutt da han ba dem ta turen til forliksrådet i Oslo.
Tygg på den! Så langt har teknologien kommet når den misbrukes i kriminell hensikt. Jeg var da klar over at mine fem ord , ja, ha en strålende dag, ikke var nok til å konstruere nok bekreftende setninger fra meg. De trengte flere for sømløst å konstruere uigjendrivelige "bevis" i en rettsal. Kjenner du hårene dine reise seg?
Ikke lenger ringte telefonen igjen. Som ventet! Jeg lot den ringe.
I grunnen er jeg kjeltringene takk skyldig. For enhver samtale fra nå av som innledes av fremmede, og som jeg lufter svindel av, blir besvart av meg med kun fire ord: "Sjefen er i Thailand." Og så legger jeg på, for deretter å sjekke hvor samtalen kom fra. Enten det , eller så legger jeg på omgående uten å ytre et ord. Eller forresten- enten mø-mø, voff-voff eller ulvehyl.
Så kan de sende inkassokravet til dyreriket.

Så mitt råd er lukter du lunten av en ny stemme som er ute for å lure deg, avslutt samtalen pronto!



tirsdag 2. juli 2013

LEGG INN MAGISKE KORSIKA I DINE REISEPLANER

Jeg er så gammeldags at jeg fortsatt har videoopptaker. Det betyr at jeg kan ta opp hver etappe fra Tour de France på band og spille det av i fred og ro om kvelden- og spole forbi reklameinnslagene.

Av alle de etapper jeg de siste 20 årene har sett fra dette mega-arrangementet, var gårsdagens innslag fra Ajaccio til Calvi i en helt egen og magisk klasse. Jeg kjørte den samme ruten selv for ca. 15 år siden og hadde faktisk glemt hvor overjordisk vakker Korsika er når du kjører langs kysten. Jeg gjorde det i påsken og vil anbefale alle å besøke denne magiske øy i denne perioden. I juli-september er det overfyllt med turister, og i tillegg er det alt for varmt.
Johan Kaggestad i TV2 ga meg en interessant opplysning. Jeg har fått opplyst at grunnet sjørøverne som den konstante trussel bosatte korsikanerne seg vekk fra kysten og opp i fjellene. Men ifølge Kaggestad var det den evige myggplage i sumpområdene som fikk innbyggerne til å trekke høyere opp i geografien. Det kan nok stemme når det gjelder den sydlige del av øya.
Denne del er nå drenert og er blitt et velutviklet vindistrikt. Etter den langvarige krigen i Algerie bosatte mange fransk-algeriere seg her og hadde med seg vin-kompetansen.

Nok en gang! Det er greit nok med VM i fotball og olympiske leker, men for meg når ikke disse arrangementer Tour de France til ankelen når det gjelder MINNEVERDIG  UTBYTTE.

Hvilke landskaper, hvilket folkeliv, hvilken konkurranse, hvilken utdannelse hr. Kaggestad tilfører oss!!!!
Jeg gir meg ende over og gleder meg enormt til tre uker med topp-opplevelser foran skjermen! 

mandag 1. juli 2013

Beskrivelse av en dag på sykkelverkstedet 3.2. 1945

Mitt søskenbarn Karl P. Endresen d.y. døde nettopp. Hans barn fant denne stilen som han skrev fra den tid han jobbet på sykkelverkstedet hos min far Karl P. Endresen d.e. Overskriften er
                                                         EN   ARBEIDSDAG
Klokken 7 en onsdags morgen skulle jeg på arbeid i sykkelverkstedet. Det var kaldt den dagen så verkstedet måtte først oppvarmes før jeg kunne gjøre noe. Jeg ut i gården og hugget en del ved. Så gikk jeg inn å skulle fyre, men da oppdaget jeg at ovnen var i stykker. Og jeg kunne ikke reparere den.
Da fikk jeg ikke bruk for veden, men måtte begynne å virke i et kaldt verksted. Jeg kunne ikke annet gjøre enn å finne opp en reparasjon som jeg kunne holde meg varm på. Jeg så over alle syklene som sto for tørn. Og så fant jeg en skulle lakeres, den måtte være fin. Jeg tok sykkelen fram, hengte den opp i stikken og plukket den i stykker. Så skrapte jeg alle delene som skulle lakeres. Dette holdt lunk i meg så jeg kunne holle ut uten å bli forskjølt.
Kl. 9 kom min sjef, og da jeg fortalte om omnen som var i stykker, tok han fatt på den med en gang og reparerte den. Nå kunne jeg bare legge i. Verkstedet ble varmt, og jeg ble varm. Da jeg var ferdig med skraping og pussing, fikk jeg en lett jobb med det å lakere. Jeg skynte meg for å bli ferdig med lakering før middag, og det blev jeg også. Da jeg hadde strøket over den siste delen, var klokken litt over to. Jeg gikk hjem og spiste, for da var jeg sulten.
Da jeg kom igjen fra middagen var en kone kommet inn med en sykkel som hadde punktert. Den måtte hun ha tilbake om en time. Jeg ryddet opp i verkstedet og støvet av gulvet. Så lappet jeg sykkelen. Etterpå kjente jeg på lakken av den andre sykkelen om den var tørr, og det var den. Så satte jeg den sammen. Klokken fem var jeg nesten ferdig, så ryddet jeg opp og gikk hjem.

For mig egen del kan jeg tilføye at det lille verksted som her beskrives var lokalisert fra 1938 til 1946 rett overfor fotograf Eskildsen (nå antikbutikk).
I 1946 ble det flyttet over hvor jeg nå residerer alene som sykkelpsykiatiker, historieforteller, hovmester, underholdningsartist og mere til.
Da jeg var lille var fortsatt sykkelverkstedene litt fabrikker hvor det produsertes hjul og omlakkering av sykler. Hvis mitt søskenbarn  hadde fløyet fra  den gang (3.2.1945) og direkte inn i mylderet av moderne sykler av i dag, ville han trodd han var kommet til et annet stjernesystem.
Men som sagt, fortiden er et annet land. Kan enkelte av mine facebookvenner oppleve litt av atmosfæren fra den gang, og bli litt nostalgisk, så er hensikten med å gjengi denne stilen fra den gang, oppnådd.