tirsdag 24. februar 2015

Egersunds ekte fotballreligioner

Arnt Olav Klippenberg hadde en interessant betraktning over et helt særegent fotballfenomen i Egersund. I forhold til folkemengden er det sannsynligvis ingen by utenfor England som har flere supportere til de respektive fotballklubber Liverpool, Manchester United og til dels Arsenal. Hvorfor det?
Arnt Olav så det klart. Vi vet at Dalane aldri vil komme opp i de øvre fotballdivisjoner i landet. De eventuelle talenter blir fort kapret av de større klubber. Så vi har slått oss til ro med med at Eiger og Eik skal være de lokale fotballrivaler sånn midt på treet divisjonsmessig. Og så hopper vi bukk over Norges toppklubber og går direkte til de som teller i fotballens hjemland! Som en tidligere utadvent sjøfartsby må vi tenke internasjonalt!! Mine tidligere to norske favoritter,Rosenborg og Bryne, er jo nå "ute av sagaen". Så derfor kan jeg nå personlig konsentrere meg helt om Liverpool som klaaart førstevalg, Borossia Dortmund som andrevalg og Barcelona på tredjeplassen.
I en "morsom" kommentar på facebook kom jeg i min uvitenhet til å forkorte Manchester United til Man U. Jeg var ikke klar over at det var et skjellsord av laveste klasse,  en absolutt dødssynd og en  blodig fornærmelse overfor Manchester United  sine supportere i alminnelighet, og ofrene for det tragiske flykrasjet i 1958 i særdeleshet. Det siste moment var jeg ikke det minste klar over! Men gudene skal vite at det er jeg sandelig nå!! Og det har jeg allerede gitt klart uttrykk for på facebook direkte.
Så derfor har jeg en melding til alle felles lokale supportere av Liverpool . Det er greit at man i engasjementets hete kaller motstanderne både det ene og det andre. Ekte engasjement er jo selve fotballens livsblod. Uten saftig innlevelse forsvinner jo fotballens magiske dimensjon. Men det går en grense for primitivt språkbruk, for mye øl og verbale grisetaklinger, og som ingenting har med fotball å gjøre.
Da mesteparten av det lovende unge laget fra Manchester United ble utryddet i det tragiske flykratsjet i 1958, gjorde det et voldsom inntrykk over hele Europa. Det gjorde det også for meg personlig. Jeg har fotografert avisenes førstesider fra den gang inn i mitt hode for resten av min tid. Fra da av ble for meg Manchester United selve laget fra England; jeg visste egentlig ikke om så mange flere. Men- så kom Beatles fra Liverpool og formet hele min ungdomsgenerasjon. Fra da av ble det Liverpool.
Så derfor, kjære lokale Liverpool-supportere! Av respekt for de omkomne i flykratsjet bruker vi ikke Man U som betegnelse for et av Europas legendariske lag. For da fornærmer vi ikke bare Manchester United sine supportere, indirekte fornærmer vi også Liverpool ! Det skal nemlig være en viss stil og kvalitet over våre (Liverpooltilhengernes) fornærmelser overfor "motstandernes" lag!!
Da jeg på lørdag var på vei til middag i mitt andre (første?) hjem Grand, forsto jeg ikke først hva som var på ferde. Utenfor Grand Scene var det et voldsomt liv og trøkk. Jeg lurte først på om det var Maran Ata og Jehovas Vitner som hadde satt hverandre stevne. Lydnivået tilsa det.
Men så var det bare den intenst engasjerte- og engasjerende- menigheten  Egersund Manchester United som hadde bønnemøte, oppbyggelsmøte og avansert hallelujamøte samtidig.
De halvtrøtte "kristelige" rundt på bedehusene , de lokale sekter og andre selvutvalgte " kristelige" har uendelig mye å lære av Egersund Manchester United hva angår ekte og ærlig religion.
Men aller mest har all verdens religioner å lære av Liverpool. Når titusener samtidig"  i Liverpools "kirke" synger "you will never walk alone" vet vi alle hva som er verdensfotballens ekte salme !  AMEN!!!