tirsdag 23. oktober 2018

Klokkene ringer for den gammeldagse detaljhandel.

Den største varehuskjeden i USA var i generasjoner Sears. Nå etter 125 år det slutt og konkurs. Sears kollapset i forsøket på å holde følge med den eksploderende netthandel. Snipp, snapp snute.
Og Sears blir ikke den eneste kjede som får et brutalt møte med en steinhard virkelighet for detaljhandelen verden over.
Outlets, 99-priser, Black Friday, osv., osv. Desperasjonen lyser ut fra annonsene. Men å tenke nytt er tydeligvis svært så vanskelig. De samme trøtte shoppingsenterne, de samme trøtte kjedene, de samme trøtte og helt unødvendige produktene. Var dette hele greia?
Å vandre gjennom sentrum av eksempelvis Flekkefjord, Farsund og Ålesund er en vemodig opplevelse. Som det også er for meg i gml. Helleland Sentrum.
Men å sitte her foran min PC og mimre, hjelper ikke heller det aller minste. Vi har på mange måter fått et mye bedre samfunn. Vi glemmer så lett at "de gode gamle dager" var "de hine haarde dage" for mange slitere. Når jeg tenker grundig etter, var det aldeles for jævlig hvordan "uekte barn", for ikke å snakke om "tyskerunger" ble mobbet, hetset og baktalt av "gode samfunnsborgere". Røykluften var stinn i de aller fleste hus. Høyere utdannelse var for de få unge menn fra "bemidlede" familier. Kvinnens plass var i hjemmet.
Ettersom jeg skriver, blir humøret bedre og bedre når jeg setter opp "de forferdelige utfordringene for detaljhandelen" mot  med de millioner som den dag i dag lever i slaveri, analfabetisme, fattigdom og uvitenhet.
Sutrende luksuproblemer og navlebeskuelse skal vi passe oss for, undertegnede inkludert. Det er alltid noe å glede seg over, hvis vi bare tar oss tid.
Men den påståtte eksploderende ensomhet skal man imidlertid ikke kimse ad. Teknologi skaper avstand mellom mennesker. Det er det ingen tvil om.

Og nettopp den detaljhandel som i framtiden klarer å skape en inkluderende, sosial opplevelse vil bli de store vinnerne. Men, det krever mot (og nok kapital) til å tenke radikalt annerledes.

Den som lever får se.

Hvordan det går med borgerkrigen i KrF.

Og hvilke videre løgner Saudi-Araberne kommer opp med for å dekke over det groteske drap i sin ambassade i Tyrkia. Løgner som må lyde som musikk i ørene på Donald.

Verden er spennende. Det er bare å fortsatt være nysgjerrig. Og nettopp nysgjerrighet er det beste middel mot åndelig forstoppelse. En skikkelig Rioja rødvin er heller ikke å forakte.

Stå på! LEV!