torsdag 3. oktober 2019

Lærerik ekspedisjon til Mandal/Lyngdal.

Tirsdag hadde jeg den årlige "spiontur" til Mandal/Lyngdal for å sjekke om shoppingsenterne tar knekken på sentrumshandelen.
Første stopp var Mandal hvor to av de "gammeldags,koselige" fagbutikkene hadde flyttet fra gågaten til et mer "bilvennlig" strøk. Jeg dro innom den ene i nye,men akk så sterile lokaler. " Vi hadde ikke noe valg. Utenom juni/juli/august er Mandal sentrum totalt dødt", sa butikksjefen.
Shoppingsenteret var nytt, men som shoppingsentere flest. Parkering gratis første timen, men så kostet det 10 kr. for hvert påbegynte kvarter.
Jeg parkerte på den flate åpne parkeringsplassen ved elven og betalte fra kl. 1120 til 1559 (drøyt 3 og en  halv time) kr. 98,00. Inn med kortet ved ankomst, og inn med kortet igjen ved avreise. Meget enkelt å forstå.
Men Mandal har et kanon bibliotek og en kanon ny spaserbru over Mandalselva.(Filmet av meg for facebook). Sittegruppen i biblioteket var en drøm. Der kunne "de gamle" sitte i timesvis og lese dagens aviser, mens de skuet over Mandalselven.  Selv satt jeg der en time og konsumerte aviser. I Mandal kunne jeg trives som pensjonist!
Jeg var innom husfliden i gågaten. En original kvalitetsbutikk jeg gjerne skulle hatt i Egersund. Og der fortalte damene bak disken meg at shoppingsenteret hadde reddet sentrumsbutikkene(!). Akkurat som i Egersund ligger shoppingsenteret (Amfi) i Mandal i forlengelsen av gågaten, slik "at det hele" henger sammen.
På tilbakeveien stoppet jeg i Handelsparken i "veikrysset" ned til "gamle" Lyngdal sentrum. Det må være den aldeles mest vanvittige satsingen i Norge  på et shoppingsenter ute i "ødemarken". Alle de store kjede-kanonene er på plass, på rekke og rad. XXl, Jula, Obs, Europris, Biltema, SparKjøp osv. kranser selve hovedsenteret. Det er gratis og svæt enkelt å parkere. Så for "moderne, shopping-glade kunder" må jo dette svæææære handelskomplekset være en drøm!
At det ikke finnes " gammeldags handelskulturell sjel" i "kjøpeørkenen", bryr  vel moderne forbrukere seg døyten om. Her er det effektivitet, gratis parkeringsplasser og åpent til langt på kveld. Derfor taper de gammeldagse bysentrum så det suser i denne konkurranse. Og i tillegg fosser netthandelen  framover i verdensrekord-tempo!
"Gamle Lyngdal sentrum" har for meg ingen sjel. Det har heller ikke Farsund sentrum som ikke lenger henger sammen. At Farsund har fått et nytt praktfullt Amfi drøyt 100 meter fra sentrum med plenty nok gratis parkeringsplasser, hjelper nok lite. Dette Amfi har nok kommet for sent. Farsunderne kjører da heller til Handelsparken med sitt aldeles enooooorme utvalg, 20 km. unna.

I den svært så rommelig MX -sportsbutikken i hovedbygningen i Handelsparken var jeg innom og snakket med betjeningen et drøyt kvarters tid. I det tidsrommet var vi de eneste i lokalet. Vi ble enige om at sportsbransjen har en kapasitet i Norge til å dekke minst 20 millioner mennesker. Og nå med den voldsomt ekspanderende lavpris- kjeden SportOutlet (går så det suser) har landest sportsbransje aldri vært i en mer desperat situasjon enn nå! Takk alle makter at jeg personlig kom meg ut i tide.

Og når vi snakker om desperasjon. Kvadrat utvider nå åpingstiden til kl. 2100 om kvelden (fra tidligere 2000). Desperasjon kommer i mange utgaver.