onsdag 12. desember 2012

Overjordisk etappe Hokitika-Wanaka

Oppvarmingen til Hokitika er strekningen fra Greymouth. Du kjører langs strendene mot Tasmanhavet og tror du befinner deg enten langs kysten av California eller Hawaii. Denne eksotiske opplevelse fortsetter fra Hokitika til Ruatapu hvor det blir mye berg-og-dalbane fram til landsbyen Franz Josef. Der opplever du isbreene ikke så langt unna. Det er dette som er magien på New Zealand. Fra Hawaii til Sveits på under to timer.
Jeg ble sittende en times tid og pratet med en av servetrisene ved den største utendørskafeen. Et meget berikende møte under en blå himmel med veldige alpekulisser. Jeg kikket rett opp på fjellet Eile de Beaumont, 3117 meter høyt over havet, nesten 700 meter høyere enn Galdhøpiggen.
Jeg stoppet senere ved Bruce Bay, en aldeles praktfull sandstrand. Det må være en av de strendene i verden med det største utvalget av eksotiske steiner i all verdens farvevarianter. Etter et par timers vandring fant jeg to prakteksemplarer med  gjennomgående sølvstriper som nå pryder mitt lese-og-TV-rom.
Ferden videre mot Haast åpenbarte en fauna som må beskrives som Afrika-light. Dette er også et spesielt for New Zealand- en veldig spennvidde av all verdens treslag som ikke finnes i Europa. For en botaniker må dette være selve eventyret. Broen over Haast River er den lengste på øya (drøy kilometer) som bare har en kjørebane. Det er et par lommer hvor de som ikke har forkjørsrett (fra sørsiden) kan stoppe.
Strekningen videre opp til Haast fjellpass (564 m.o.h) er "voldsomme greier".  En naturkatedral av en annen verden omgitt av et fjellmassiv type Sveits/Østerrike. Fram mot "tvillingsjøene" Wanaka og Hawea (begge mer enn 40 km. lange) er det rene autostradaen. Og veistandarden her er et kapitel for seg. Ikke en eneste bomstasjon og veibaner av en kvalitet som må gjøre oss nordmenn grønne av misunnelse. Og dette klarer de på en øy som har kun en million mennesker og er 4-5 ganger større enn Danmark!
Denne strekningen Hokitika-Wanaka by er den jeg vil på det ytterste anbefale som et absolutt "must" hvis du noen gang besøker denne eventyrlige øy. Ord rekker ikke til for å beskrive de forskjellige "verdensdeler" du får med deg.
Så finner du deg et rom i Wanaka så sentralt som mulig og lar dagens eventyr synke inn. Mitt favorittmotell er Bella Vista midt i sentrum. Jeg har faktisk bodd der fire år på rad og har fått et førsteklasses forhold til vertskapet.
Queenstown er den mest berømt reisedestinasjon på Sørøya og ligger bare fire mil fra Wanaka. Mens Wanaka er et naturparadis, så er for meg Queenstown en "fæl" plass. Mer om det i neste nr.
For mine blogglesere som er ekstra interesserte, er det bare å google de forskjellige geografiske navn som dukker opp. Da får du en enda mer intens opplevelse.
Og glem ikke at livet er en reise og ingen endestasjon!