torsdag 5. juni 2014

Magisk øyeblikk avgjorde kjøp av Iphone.

Nå søndag hadde jeg en eventyrtur de luxe. Det startet med 3 timers frokost på Maritim i Haugesund. Bare frokosten der er en reise verdt. Så fortsatte det  i strålende sol forbi Langfossen i Åkrafjorden. Langfossen er kåret til en av klodens store fosseopplevelser. Selv fossenes land- Island- kan ikke konkurrere med dette naturunder med totalt fall på rundt sekshundre (600!!!) meter. Og jeg har studert alle de store fosser på Island på nærmeste hold!!
Så fortsatte det langs Sørfjorden til avstikkeren Hjølmodalen. Den fjellveien (krøtterstien) bør du oppleve, og ikke minst Vedalsfossen som i sin konsentrerte villskap og omgivelser er i klasse for seg. Du og fossen er alene i et dramatisk landskap uten turister og souvenirbutikker. En magisk foss!!
Deretter bar det strake veien til den mektige- og særdeles turistifiserte Vøringsfossen. Jeg stoppet på Fossli Hotell hvorfra du har den aller beste utsikten. Fossen har fortjent all den omtale den har fått. Men det er noe mer. Det er den mektige Måbødalen som åpner seg under fossen og som vannet har hulet ut gjenneom et enormt tidsrom. Den voldsomme kombinasjonen, foss og dal, det er sandelig verdensklasse over dette syn.
Så bar det tilbake mot Odda med Folgefonna badet i strålende sol. Et syn som ikke kan beskrives. Jeg ankom eventyrhotellet Ullensvang Hotell ved 18-tiden. Den storartede buffet begynte ikke før kl 1900. Derfor fikk jeg god anledning til å sitte en time i en behagelig stol på bryggen nedenfor hotellet. Og det var akkurat da jeg så det fullt ut. Folgefonna- i den belysningen- burde vært fotografert av meg og formidlet videre til mine facebookvenner. Pluss alle de andre overdådige naturinntrykk. Da var det avgjordt. Hvis jeg overlever tyske Autobahn nok en gang, regner jeg med å være iphone-operativ innen neste helg.
Jeg vil i forbindelse med denne turen komme med noen hotellobservasjoner. Haugesund og Kristiansand er de av de større byene i Norge som har lavest hotellbelegg. Det burde vært fullt i frokostsalen på Maritim, men det var rikelig med plass. Til og med ved de ettertraktede bord langs vinduene mot Smedasundet.
Samme tendens så jeg på Ullensvang. Hvis det ikke hadde vært for et tallrikt reiseselskap fra Japan, ville det vært pinlig glissent ved bordene under den aldeles overdådige buffeten. Jeg fikk til og med bord nær vinduet, mot Sørfjorden og Folgefonna. Det burde vært reservert de overnattende gjester hvis belegget hadde vært stort nok.
Enda verre sto det til på Gaustablikk ved Rjukan. Jeg var der helgen forut. Hotellet har et  et utsyn mot magiske Gaustatoppen som bare må oppleves. Jeg har vært på hotellet som spisegjest flere ganger. Det har vært godt belegg. Denne søndag var der ingen gjest i de meget rommelige og flott innredete lokalitetene. Ikke en bil utenfor. Det sto en ensom forloren resepsjonist pluss en trist utseende kokk bak resepsjonsdisken. Ellers tomt! Årsaken er rett og slett at konseptet høyfjellshotell har gått ut på dato. Rundt Gaustablikk hotell bygges det hytteleiligheter i et rasende tempo. Moderne og opptatte familier vil styre det hele selv. I en helt annen grad enn du kan gjøre på et hotell. Den samme utvikling kan du observere på  Sirdal Høyfjellshotell på Fitjeland. Tomt for gjester, mens hyttebyggingen i nærområdet går på høygear. Verden endrer seg. Derfor kjøper jeg iphone!!