tirsdag 20. mai 2014

Moderne rasistisk samfunn masseproduserer tapere

Hvis et menneske skal forandre seg fundamentalt, så nytter det ikke med nye fancy klær. Det samme menneske må forandre sin tankegang, TOTALT!! Hvis en kjedelig butikk skal ha noen sjanse, nytter det ikke med ny innredning og ny fasade. Det holder ikke i det hele tatt.
Når papiravisene nå desperat forsøker å unngå utslettelse, så nytter det ikke å flytte avisene over på nettet og tro at annonseinntektene blir som før. Den tekniske revolusjon i form av Facebook og Google har gitt papiravisene et så direkte knyttneveslag at avisene nå ligger nede for telling. Facebook og Google hadde i bare i lille Norge i 2013 i nærheten av tre milliarder i reklameinntekter uten å drive vanlig dyr kvalitetsjournalisme. Dette beløp kunne betalt lønningene til henimot  3-4 tusen ansatte i papiravisene!! Hvis du svimler, forstår jeg deg.
Og her er jeg tilbake til overskriften. Disse særdeles truede journalister og ansatte i "gammeldagse" papiraviser er nå under dobbelt angrep. Først får de et brutalt møte med en teknologisk utvikling som har total revolusjon som  fornavnene. Er de da på den gale siden av 40 hva alder angår, får de også den moderne alders-rasisme rett i fleisen.
Den teknologiske samfunnsutvikling går nå så fort, at har du vært ute av arbeidslivet , bare et halvt år,(sjukdom o.l) , så er det ikke så enkelt å komme seg inn igjen. Jeg ble nærmest sjokkert da jeg nylig leste denne rapporten.
Og dette med begrepet alder inneholder et stort paradoks (motsetningsforhold). Det er langt på vei korrekt å fastslå at dagens 70 åringer er fortidens 50 åringer. 60 er 40, 50 er 30 osv. Gitt en bra helsesituasjon blir vi ikke gamle så hurtig lenger. Vi kler oss annerledes ( 80 åringer med joggesko i dagliglivet, 60 årige damer med tettsittende jeans m/masse huller osv.).
Men sier din fødselsattest at du er rundt 50 (og plutselig er blitt ledig og overflødig på arbeidsmarkedet) skal du få store problemer (som gjennomsnittsperson) å komme deg inn på arbeidsmarkedet igjen. Du bør ha topp utdannelse, bunnsolid CV , en fagforening i ryggen og ,ikke minst, et solid nettverk som er blitt jevnlig pleiet.
Jeg er ytterst betenkt når det gjelder skoletaperne i det teknologisk krevende framtidssamfunn. Det kan ende opp med en stor andel "levende døde". 
En vesentlig bestanddel av et "fullverdig" liv, er at noen trenger deg- og at din tilværelse på kloden har gledet og beriket mange av dine medmennesker. Samtidig skal du har vært så uredd og sosialt modig at du har fått tilstrekkelig med motstandere. Det siste er meeget viktig. Det er nemlig bedre å dø stående enn å eksistere krypende.
Tilslutt vil jeg minne om at hjernen er den viktigste muskel hos et menneske- og det er den eneste muskel du alltid kan holde ung ( hvis du er så priveligert å unngå demens o.l.). Og medisinen for å holde hjernen ung er overdådigt humør, humor og ikke minst en konstant nysgjerrighet når det gjelder verdenssituasjonen.Det gjelder å være informert og følge med!
I en alder av 70 har jeg aldri vært mer offensiv enn nå. Ikke minst i dag hvor jeg for første gang etter hjerteoperasjen hadde en skikkelig morgentur med Anna Lovinda. Så lett som vi forserte bakken opp fra Solkrone til Ytre Fjellpark kan jeg ikke erindre på flere år. De enkle gleder er de mest berikende!!