fredag 2. mai 2014

For mye rødvin pluss Marevan meget farlig

I påsketiden er undertegnede vanligvis ute i den store verden. I år var reisemålet Route 1 i California. Men- forsynet hadde andre planer. Etter hjerteoperasjonen 10. mars var det forbud mot bl.a. sykling og bilkjøring i åtte uker etter inngrepet. Det betydde at 2014 var min første påske hvor jeg var fullstendig låst i huset. Spasering ble for kjedelig. Da heller mye lesing og britisk kvalitetskrim.
Pluss nytelse av skikkelig rødvin i "passelige doser". Rødvin er den eneste form for alkohol som interesser meg, ettersom den inneholder de tre elementer vi mennesker ikke kan leve uten, vann, jord og sol. Legestanden anbefaler rødvin i  "passelige doser" som helsefrembringende! Å,jada!
Men dilemmaet mitt var spørsmålet om hva som var "passelige doser", ettersom jeg måtte innta Marevan (blodfortynnende) daglig. I "bruksanvisningen" for Marevan står skrevet :" Et glass vin eller to noen ganger(!) i uken er OK, men store mengder alkohol over noen dager/uke kan øke INR- verdien og gi blødningsfare. (Min ideelle INR-verdi er mellom 2,5-3,5). Ramler du i en trapp med alt for høy INR-verdi kan du få permanente indre blødninger, og da er livet ødelagt.
Så her var det bare å foreta en test en helg før påske. Jeg skulle møte opp som sedvanlig mandag hos min fantastiske fastlege for å ta blodprøve og sjekke INR-verdien. Så jeg nøt rødvin i generøse doser fra lørdag morgen til søndag kveld og lurte på hva INR-verdien ville bli  den påfølgende mandag.
Den viste seg å være perfekt! 3,2!!
Åjavelja! Da var det bare å legge seg på nivå generøse doser gjennom hele denne påtvungne hjemmepåske og slutte av 2. påskedag med tirsdag, onsdag og torsdag som hvite dager før blodprøven på fredag. Den måtte jo bli perfekt!
Som planlagt, så utført. Jeg møtte opp fredag etter påske hos legen og følte meg i kanonform. Blodprøve ble tatt, og jeg møtte opp senere på ettermiddagen for å vite resultatet. Stemningen innenfor venteværelset på doktorkontorene var alvorlig. "Om jeg hadde vært "mye på byen i påsken?"
" Nei, jeg har ikke vært utenfor dørene i det hele tatt!"  " Hvordan i all verden kan da din INR-være 7,1??"  (Mulig norgesrekord!) Jeg måtte jo forklare situasjonen. Det jeg ikke visste da,  men som jeg vet nå,er at generøst vinforbruk en helg ikke slår ut på målingen på mandagen, men først etter noen dager!! Det var der jeg gikk fem på.  Hadde jeg visst det, var det garantert blitt meget forsiktige doser rødvin gjennom hele påsken.
Som det nå var var situasjonen kritisk. Det var faktisk ifølge legene på SUS virkelig krise Min fastlege konfererte med ekspertisen på SUS som beordret meg innlagt øyeblikkelig. Jæren Taxi kom etter en halvtime og leverte meg på akuttavdelingen hos SUS.
Der ble jeg tatt hånd om på mest professjonelle måte (etter laaaaang venting). (Da kan det ikke vært SÅ alvorlig). Etter behandlingen med "motgift" ble jeg trillet inn på det flotteste rommet i den nyeste avdelingen i første etasje. (Ingen trapper!!!) Om morgenen var INR sunket til 1,8!!!  Det betydde at nå var blodet blitt for tykt!! Så her måtte det blodfortynnende Marevan på plass!!!??? Jeg har diskutert Marevan-målinger med flere som bruker Marevan. Og regelen er at det finnes ingen regel for de veldige svinginger i verdiene. Det varierer fra person til person og fra dag til dag.
Jeg skal neste gang avslutte mitt epos  med store opplevelser de siste 3  dager på SUS.