lørdag 3. desember 2016

Adelaides eventyrlige gågate og omgivelser.

Som jeg sto der i resepsjonen på 5 stjerners Peppers satset jeg offensivt fra første stund. Jeg sa til de tre damer "at som sauegjeter fra Norge som hadde overnattet i primitive hytter i den norske fjellheimen( et faktum) , var jeg litt skeptisk til 5 stjerners luksus. Men ettersom jeg øyeblikkelig observerte at  damene hadde 6 stjerners vennlighet, føler meg helt hjemme". Det gjorde susen! Det ble 14 dager nærmest omgitt av en adoptert familie både i resepsjon, frokostsal og restaurant.
Etter å ha installert meg på luksusrommet, var det tid for kartlegging av de nære omgivelser i byens sentrum. Og der oppdaget jeg en attraksjon som er helt enestående for Adelaide, og som for omverdenen er nesten ukjent. Og det er Rundle Mall, en eventyrlig gågate som nok ikke har sin like på kloden. Den er bred nok til å svelge unna mye mennesker, men smal nok til at du har oversikten til begge sider når du sitter rundt midstreken, Jeg fant mitt åpne favorittkafe midt i gaten, hvor jeg fortæret my kaffe type "Long Black" og betraktet folkelivet et par timers tid nesten hver dag. Motorkjøretøyer strengt forbudt!  Det var jo gratis show med et utall av varianter av menneskerasen, gatemusikanter og det hele. Rundle Mall er lang som to fotballbaner og er omgitt av staselige bygninger på begge sider. Inne i disse er til dels digre shoppingsentere i flere etasjer. Vårt eget Amfi Eikunda blir en litt nusselig "kjøpmannen-på-hjørnet" i sammenheng. I tillegg er det flere intime sidegater med et vell av spesialbutikker og kafeer. Meget viktig er at det er "hundrevis" av sitteplasser gjennom hele denne magiske gågate.  Og selv om Sydney og Melbourne nokså nedlatende snakker om Adelaide som en "country town", er Adelaide tross alt en millionby! Hvilket betyr at det solid befolkningsgrunnlag til å skifte ut menneskestrømmen hele tiden gjennom Roundle Mall. For et show!
Blir du trett av det pulserende folkelivet og all shoppingen, fortsetter du bare rett fram gjennom Rundle Street .Her er det en infernalsk trafikk som er en millionby verdig. I enden av dette trafikkinfernoet stiger du rett inn en gedigen port, og voila, så er du i Adelaides Botanic Garden. Du snakker om direkte overgang mellom trafikkhelvete og paradis! Her sitter du i stillheten på benker under høye palmer og eksotiske trær. Du hører fuglesangen og ser endene padle seg gjennom de små sjøene. For en kvalitet Adelaide har i denne sin magiske botaniske have så aldeles tett på sentrum.
Jeg tilbrakte mange timer her om kveldene i skumringen med et fuglekor som ikke står tilbake for våren i Norge. For vinelskerne må det være en opplevelse å vandre rundt på National Wine Centre i parkens nordre ende. Jeg skeiet ut et par kvelder i vinsenteres uterestaurant med blodig biff og utsøkt Shiras vin under mektige palmer med fuglemusikke i stereo i skumringen. Selve middagen lå godt under prisen av det du måtte ha betalt i Norge for tilsvarende toppkvalitet.
Som nabo til denne minneverdige park , finner du Adelaide Zoo. Det var en kompakt zoologisk have med flodhester, giraffer, panda og det hele. I gåavstand fra sentrum!
Jeg var også innom en cricketmatch på det nyrenoverte stadion (kapasitet 52000). Her spilles rugby og cricket regelmessig avbrutt av rockekonserter, og da er kapasiteten 70000 (!).
Elven Torrens slynger seg gjennom byen med gang og sykkelsti langs elven helt til havet (17 km). På fjorten dager ble Adelaide "min" by.  Neste er tre uforglemmelige bussekspedisjoner ut av Adelaide.