onsdag 14. desember 2016

Anzac utklasser den hellige treenighet i Australia.

Jeg har vært flere ganger i Sydney og trives godt der. "Vent til du kommer til Melbourne!" har flere australiere fortalt meg. Etter tre uker i Melbourne forstår jeg hva de mener.
Trøkket i Sydney er slitsomt amerikansk, mens Melbourne er mer avslappet britisk. Uten Operahuset og Harbour Bridge, hva har Sydney så? Greit nok med den store havnen, men til gjengjeld har Melbourne sin Yarra River og sin koselig havn Docklands, for ikke å snakke om sin Royal Botanic Garden med omgivelser. Parkene i New York og Sydney kan bare gå å legge seg!
Etter å ha blitt lommekjent i down town var tiden kommet til parklandskapet på andre siden av Yarra River. Å vandre langsomt på gangveien lang Yarrah mens 8 seters kajakkene m/coach hadde sine treningsrunder opp og ned elven, ga en helt egen ro over denne delen av metropolen med  totalt drøye fire millioner innbyggere. Jeg merket faktisk ikke trafikken som gikk tett langs Alexander Avenue ikke altfor mange meter fra, og paralellt med gangveien. Alexander Avenue og Andersen Road ligger vinkelrett på hverandre og er med å danne yttergrensen for oasen. Hele parken er forøvrig omgitt av et solid gjerde og stenges om kvelden. Og langs hele gjerdet SOLID   XXXXL "hekk".
Etter å vandret gjennom den solide vestporten kommer du brått inn i en helt annen virkelighet. Den vestre delen av parken domineres av Ornamential Lake med et yrende fugleliv. Og du hører ikke det allerminste støy fra den dundrende trafikkken knapt 50 meter utenfor gjerdet! Jeg har tatt noen bilder fra denne magiske park som jeg etterhvert skal legge ut på facebook.
Mens vi nordmenn aldri blir ferdige med 2.verdenskrig, glemmer iallefall aldri befolkningen i Australia og New Zealand sine evige helter fra 1.verdenskrig. Det finnes et ANZAC (AustraliaNewZealandArmyCorps) minnesmerke i nesten hver minste by og bygd i begge land. Soldatene ble slaktet ned i titusener i kamp for Konge og Fedreland. Og i motsetning til de mange svikere og forrædere (mange i politiet) i Norge under krigen, har jeg ikke hørt om en eneste av denne nederdrektige utgaven av menneskerasen Down Under.
Jeg trodde Sydney hadde Australias mest mektige minnesmerke i så måte, men for meg var Melbourne sin Shrine of Remembrance enda mer majestetisk. Jeg så fjernsynsoverføringen fra minnedagen 11.11. fra Canberra. Det var mektige saker, med representanter fra all verdens nasjoner til stede med kranspålegging. Første verdenskrig opphørte 11.11.1918 kl. 1100.
Når du først er i Melbourne bør du ta deg en tur innom Queen Victoria Marked. Det er Marken ganger hundrevis i alle de lange hallene. Mye rask, men også forbausende mye kvalitet, og da spesielt i kjøtt og fiskehallene. Kjøtt- og fiskeelskere hadde følt seg som i himmelen. Hviiilket utvalg av delikatesser. Her hadde slakterfaget en demonstrasjon av fag og assortement jeg aldri har sett maken til.
Jeg vil også på det inderligste anbefale de som besøker Melbourne å ta bussturen langs The GreatOcean Road til The Twelve Apostles. Apostlene er noen klipper som som står i havet. Jeg har tatt bilder som jeg skal legge ut på facebook. Faktisk et mye mer imponerende syn enn The Blue Mountains opp av Sydney. Men reis med en liten buss (max 10 passasjerer).
Takk for reisefølget denne gang.