torsdag 17. januar 2019

Den amerikansk drømmen som ble et mareritt

I USA er det nå ca 800 000 offentlig ansatte som har vært uten lønn i en måned. Og mange sliter nå voldsomt økonomisk.  Dette takket være først og fremst en egoistisk kjembebaby ved navn Donald Trump. At demokratene ikke kan gå med på  det økonomiske vanviddet det er å bygge en meksikansk mur, er fullt forståelig.
Men de som sitter som gisler i denne absurde stillingskrigen, er ikke bare de 800 000 amerikanere som for øyeblikket står uten arbeidsplass og lønn; det er nesten like mange i tillegg som er avhengige av leveranser til de offentlige kontorer.
"Den amerikansk drømmen" er propaganda gjennom mange år som er blitt slukt rått av altfor mange i og utenfor USA, ikke minst i Norge. Denne såkalte "drømmen" går ut på at det skal gå an å jobbe seg opp fra "ingenting" til all verdens materiell rikdom. Enkelte mener at Nike, Google, Facebook, Apple og Amazon beviser nettopp at denne "drømmen" kan bli virkelighet også i den hyper-teknologiserte verdenen. Men- dette er bare ekstreme unntak som bekrefter den nitiriste regel.
Og den nitriste regel er at mange titalls millioner amerikanere lever på  food-stamps (matkuponger) og må ta til takke med junkfood (søppelmat).
Og de som ikke er helt på bunnen, lever som økonomiske gisler for de gigantiske moderne regelrette mafia-institusjoner ved navn banker, forsikringsselskap, advokater, medisinprodusenter o.l.
Det mest triste i USA er at den samfunnsgruppe som har vært det siviliserte limet, middelklassen , nå forsvinner. Det blir enten "fattiglus" eller Onkel Skrue igjen. For å sette det på spissen.
Blandt de mange luksuser vi nordmenn er bortskjemt med ( helsevesen, skolevesen m.m.) er også matsikkerhet (food securety). Og matsikkerhet opplever stadig flere amerikanere som en ønskedrøm. Mange millioner lever fra hånd til munn. Helt utenkelig i Norge.