lørdag 26. mars 2011

Dalanes storslåtte kjøretur med overveldende finale

Dette er et tips til de som måtte få besøk langveisfra  og ønsker å vise disse Dalane fra bilvinduet.
Du starter i Egersund sentrum og kjører inn på E39 ved Krossmoen. Når du kommer til Hæstadvatnet, gjør en kort stopp midt på sletta. Dette overveldende syn minner om Skottland. En helt enestående opplevelse langs hele E39 helt til Oslo. Når du deretter har fordøyet den veldige Ualand/Heskestadgryte, er Drangsdalen for en utlending også en veldig opplevelse.
Før Moi svinger du av og kjører Hovherad/Rusdal strake veien til Bjørnestad. På veien passeres den tidligere nesten-ødegard Kvitingen.
Så gjennom Gyadalen med stopp og spasertur over Terlandsklopp. Dette er obligatorisk. Ingen andre steder ser du sjømerket Gyaakslas mektige profil klarere enn her.
Deretter mot Egersund og over Eigerøy bro mot Østebrød. Der parkerer du og spaserer helt til topps til Vedafjellet hvor den tidligere Kula lå. Det natursyn som åpner seg der er i egen klasse i hele Sør-Rogaland. En ekstra kulturopplevelse langs veistrekningen Eigerøy bro-Østebrød er alle de små fjøs/låvebygg som minner om en lengst utdødd bondesivilisasjon. Ingen andre steder i Dalane finner du en slik konsentrasjon. De burde vært fredet.
Turen tar ikke mer enn drøyt tre timer. Men det er tre timer de besøkende vil huske resten av sin tid.