mandag 27. mai 2013

Mitt elskede værelse nr. 119 i Hvide Sande

Jeg hadde en meget oval arbeidsweekend i Hvide Sande, Danmark fra 17. til 22. mai. Da jeg kontaktet Sømandshjemmet for bestilling av værelse, fikk jeg på nettet opplyst at hotellet var solgt og ikke var operativ før i juni. Imidlertid var det et telefonnr. jeg kunne ringe for nærmere opplysninger.

Det viste seg å være en eiendomsutvikler ved navn Jens. Han hadde allerede googlet mitt navn!! Det må tydeligvis ha satt ham i godt humør. Vi fant tonen med en gang. I denne overgangsperiode skulle jeg så gjerne få overnatte på nr. 119 i fem  netter. Ingen forskuddsbetaling ville han ha.
Jeg ankom hotellet 17. mai rundt kl 1600 og ble møtt av meget trivelige Marianne (som årene før). Hun skulle være med videre selv etter eierskifte. Veldig betryggende!
De nærmeste dagene fråtset jeg (for meg subjektivt) i luksus. Og det er å lese de danske riksaviser pluss lokalaviser. Jeg lå i sengen fra tidlig kveld ( etter alle butikkbesøkene) med utsikt over Ringkøbing fjord, måkene fløy utenfor vinduet, den danske "lille" smakte utmerket og i det hele tatt!!
De danske aviser er uendelig mer intellektuelt stimulerende enn de norske, med klare meldinger og dybtloddende artikler. Det er sandelig mental intervalltrening!!
Så for meg er dette Paradis. (Moderne mennesker ville sagt at denne prioritering er helt ko-ko!) Heldigvis er vi forskjellige, vi mennesker. Som oppvarming til lesingen av aviser var det stekt flyndre nytende fra det utvendige hjørnebord hos Restauranten under broen. De lyseblå kutterne la til land med sin fangst fulgt av måkeflokkene. For meg som egersunder var dette en reise tilbake til havnen i Egersund rundt 1960. Mye har jeg reist rundt i Danmark, men for meg i livets begynnende høst (det er forhåpentlig langt til vinteren!!) er Hvide Sande blitt mitt danske paradis. Enn alt du kan få med deg, veldig konsentrert!  Jeg forstår ikke hva turistene ser i Løkken.
Jeg gjorde en liten avstikker som jeg vil tipse mine blogglesere om. Og det er til Nordens eldste by, Ribe, sør for Esbjerg. Det som er trist å se er den forsøplingen av bysentrum med allverdens rask "på tilbud" utenfor butikkene.
Men- det er en uforanderlig kvalitet i Ribe. Og det er Weis Stue. Den er en av Danmarks eldste kroer og bygget rundt år 1600. Kroens interiør er det samme opprinnelige fra år 1704. Bare å sitte der inne i denne atmosfæren er et minne for resten av ditt liv. Maten, en fiskeplatte, var aldeles fremragende. Og kaffen skulle selv den mest eksklusive Starbuck utgave ha hatt problemer med å konkurrere med. Og vertskapet var ikke gjerrige. Jeg fikk en hel kanne med inneholdende kanon-kaffe-kvalitet.
De nærmeste årene skal Ribe og Weis Stue være fast på mitt Hvide Sande program.
Prisen jeg betalte for rommet var kun kr. 500,- , uten frokost. Den kjøpte jeg hos "Under Broen" hvor jeg laaangsomt nøt den utendørs sammen med måkene og fiskerne i sine kuttere som levende kulisser.
Hadde det ikke vært for at jeg har "mitt arbeid å passe" hadde jeg reist ned igjen på flekken!