fredag 23. januar 2015

Språk og penger er ørnens vinger

Etter at jeg installerte siste utgave av NRK sin riksboks, med muligheter for å ta opp programmer, har jeg for  øyeblikket fått helt dilla på den tyske krimserien Derrich (NRK 2). For en drøy menneskealder + siden dominerte den i Norge. Da hadde vi bare NRK og fasttelefon. Internett og smartphones var det ingen som hadde hørt om.
I mitt siste Derrich-opptak gikk historien ut på at 4 damer og en herre på et alderspensjonat sørget for å robbe postkontorer. Da det ble tatt, unnskyldte lederen av denne gråhårede bande seg med at de var ikke interessert å eksistere uten vinger sine siste år på de triste firemannsrommene på pensjonatet. Med sine bittesmå vinger (minstepensjonen) kom de knapt opp fra bakken. Men med  nok penger ville de få ørnens vinger til å fly høyt og virkelig leve i opplevelsens magiske verden.
Dette ga meg sandelig noe å tenke på. Al Pacino (Gudfaren) uttalte en gang at for han hadde penger i seg selv ingen egenverdi. Det var hva du kunne bruke pengene til som var det avgjørende. Med andre ord som en billett (vinger) inn en annen og helt annen berikende verden. Så hr. Pacino og de fem pensjonister hadde virkelig forstått at penger NOK er noen av billetten og vingene ut av kjedelig og trist eksistens.
Men- så er det snakk om ambisjonene for din vingeflukt. Og det er her språket kommer inn. Filosofen Wittgenstein uttalte en gang:" Grensene for mitt språk er grensene for min verden". Behersker du kun norsk er det begrenset hva du kan oppleve i ditt liv i forhold til eksempelvis å beherske verdensspråket engelsk.
Med kun norsk kan du reise rundt i den store verden som deltaker i en reisegruppe med norsk guide. Men da opplever du kun det guiden viser deg. Reiser du med solide engelskkunskaper , og fysisk alene, blir det en helt annen og intens totalopplevelse.
Reiser du gjennom livet kun basert på andres tanker og ideer så blir det som Oscar Wilde sier: " Livet- det finnes ikke noe mer sjeldent i verden. De fleste mennesker eksisterer bare."

Så det må bety at har du akkurat nok reisepenger (ikke mer), gode engelskkunskaper og evnen til personlig observasjon og egen tankevirksomhet, ja så har du faktisk sjansen til å komme  deg ut av den grå eksistens og begynne et spennende og fargerikt LIV.

Ha et strålende liv! Og husk at den aller, aller viktigste reise du foretar deg er den som skjer inne i deg. Og den reise behøver ikke penger som vinger, men tanker og drømmer som er helt gratis.

Og som lyriker Olav H. Hauge uttrykte det: "Tanke og draum er himmelske kjøretyg". Amen. Og måtte alle mine facebookvenner ha en strålende ferd gjennom livet uansett størrelsen på vingene og type kjøretøy!!!

Så- nå fikk jeg i alle fall foretatt meg noe meningsfullt denne dag hvor Egersund Sentrum er helt utdødd.