tirsdag 24. mars 2015

Helt nødvendig for Sporty å skifte kjede

Fra i dag av er Sporty som G-sportforhandler i Egersund Sentrum historie- etter 49 år! Det ble altså ikke gullbryllup. Men det var ingen vei forbi,. Skilsmissen var helt nødvendig. Som Intersport-forhandler har Sporty en mye mer interessant framtid. Ja, nå har de en framtid!
Kjell Valand startet som sykkelreperatør hos min fader i 1952. Sammen med Sigmund Skailand (også sykkelreperatør) startet de sammen Sporty i Lerviken i 1966. Nå er det Valandfamilien som alene har drevet Sporty de siste ca 20 år. Siden starten i 1966 har sportsbransjen gått gjennom en totalrevolusjon- som det øvrige samfunn. Og det har gjordt at Sporty kom i dødens posisjon.
XXL har så til de grader de senere år  revolusjonert sportsbransjen at Gresvig som organisasjon har kommet helt bakpå. De siste årene har de tapt hundrevis av millioner og skylder milliardbeløp (sjekk regnskapet!). XXL på sin side "vasser i penger" og har en krigskasse som må få ledelsen i Gresvig til å ha mange våkenetter. I et desperat forsøk på å demme opp for "den særdeles effektive krigsmaskin XXL" har de lansert G-max og dumpet prisene. Det igjen har ført til at lojale og seriøse G-Sportere (som Sporty) har blitt bakholdsangrepet av egen kjedes storebror(G-max)! G-max dumper priser, annonserer det i egne avis-innstikk, og kjøperne tror at bare det står den trekantede G på fasaden, så er prisene de samme lave overalt. Men G-max og G-sport er to forskjellige kjeder, eiet av samme person, som igjen eier Intersport! (Så Sporty blir på sett og vis i familien). Og driver G-sport videre i Eikunda Amfi!
Jeg var innom i dag morges i 8.30 tiden hos Sporty-Intersport. Fullt trøkk! Rekordomsetning! Så alle kundene vil ikke merke det minste forskjell i Sporty-ånden, selv om det har kommet nytt skilt over døren. Det er kanskje bare meg som la merke til nytt skilt. (Nå må det sies at det nye Intersportskilt var noe tamt og stakkarslig i forhold til det "majestetiske" G-sport). Men- det er ikke skiltet folket skal kjøpe.
Som tidligere Fjellreven-forhandler i maangeår anbefalte jeg sjefen på (nå) Intersport å satse på Fjellreven enda mer enn han har gjordt de siste par år . Sporty har hatt et bedre Fjellreven-utvalg enn jeg noensinne har hatt. Da fikk jeg en overraskelse! "Fjellreven er helt out! Det er helt uinteressant for oss. Ingen spør (her) etter Fjellreven! Vi "dumper" det vi har igjen." Så lite er jeg altså oppdatert. Så fort går utviklingen. Bare spør Nokia.
Tilslutt en liten "analyse" av sportsbransjen i Norge de kommende årene. XXL fosser fram med uforminsket styrke og tvinger Gresvig til utelukkende å satse på G-max. De vanlige G-sportsforretningene vil forsvinne. De har ikke råd til med (forholdsvis) liten omsetning å holde samme lave priser som G-max. Jeg så regneskapet til en økonomisk solid G-sporter med omsetning i 2013 brutto 25 millioner. Overskudd skarve 100 000! Og hardere visste han at det ville bli.
Intersport (type Sporty) vil få et godt fotfeste som mye mer personlige fagforretninger enn det er mulig for gigantene å gi. Så vil du få spesialforetninger innen et spesielt sortiment. Tengesdal Sport er et strålende lokalt eksempel i så måte innen ski og sykler.
Av de andre kjeder er jeg mer skeptisk til MX-sport. De sliter. Sport 1 kan nok klare seg bedre ettersom de har en særdeles rik onkel som eier dem. Men- fortsatt er det en overetablering i spprtsbransjen- til de grader!! Og skal du som tidlige sportsforretning leve- meget avslappet- videre som totalt frittstående- må du ha et opplegg som finnes kun et eneste sted på kloden! I say no moore........ Bortsett fra at på mandag er det avgang Boston. Etter hjemmeværende 2014 trenger jeg nå "en doft av den stora världen"!!!