tirsdag 7. februar 2017

I tvil? Klikk ALDRI på mistenksom lenke.

Jeg skrev en advarsel i dag til mine venner på facebook om ALDRI å klikke på en lenke fra ukjent avsender. For selv kjente navn som Telenor, DNB, Skattedirektoratet m.m. blir brukt som front i kamuflerte svindelforsøk. Du kan ikke være skeptisk nok. Det har nemlig mange fått dyrt  erfare. For det som skjer når du ikke er årvåken nok og klikker på lenke, får svindlerne andgang til din  PC på sekundet, og din PC blir  infisert med virus og er ubrukelig.
Og så kommer kravet fra svindlerne om dyre løsepenger for at systemet ditt kan funksjonere igjen. En av mine facebookvenner har tydeligvis gått 100 på i morges  vedrørende "mobilregningen" fra "Telenor"som ble sent til mange.  Og nå sitter vedkommende der.
Jeg gikk en gang så på trynet når det gjaldt svindel med Gule Sider. Jeg fikk en tilsynelatende uskyldig fax. (brukte fax den  gang) og skrev bevistløst under på en ordrebekreftelse som jeg trodde var fra Gule Sider. (Svindlerne hadde kopiert logo og det hele ned til minste detalj). Det kostet meg mye nattesøvn og mye penger til å komme ut av klørne på svindlerne fra Estland. Jeg taklet det konstruktivt og avskrev erfaringen som helt avgjørende etterutdanning. Denne hendelsen har brent seg inn i meg for alltid.
Og overfor telefonselgere er oppskriften krystallklar. Jeg ønsker dem øyeblikkelig "en strålende dag" og legger så på.
Jeg tror faktisk det er et interessant forretningsområde i å arrangere kurs i " hvordan å unngå å bli grundig lurt på internett". Ta saftig kursavgift. Det er uansett småtterier i sammenlikning med de tusener og atter tusener du må ut med til disse reptilene når du har kommet i deres klør.
Jeg sitter med et beklemmende inntrykk av at svindlerne på nett har alt for lett spill. Det er nærmest som å ta sukkertøy fra småunger. Det samme med alt for lett adgang til kredittkort.
Økonomi, og ikke minst økonomi-forståelse, burde for lengst ha vært et av videregående skoles viktigste fag.
Jeg videresender to advarsler jeg selv tidligere har fått:
1. Aldri klikk på lenker for å komme til Gmail eller Facebook..
2. Om du får en e-post eller sms fra noe som ser ut som banken din- aldri gi fra deg informasjon eller trykk på linken.
Det sikreste rådet er likevel det enkleste: Slett alle e-poster du anser som tvilsomme. Og vær VELDIG  skeptisk til ENHVER avsender som vil ha deg til å klikke på en lenke. 

De to siste linjer i dette blogginnslag anbefaler jeg mine facebookvenner å lære utenat. Det kan være en av ditt livs viktigste "utdannelser" og spare deg for uendelig mye som suger livsgnisten ut av deg.