lørdag 10. mars 2018

Avholds-fanatikerne i USA produserte mafiaen

Under min daglige middag på Hauen i går fikk jeg Ingebjørg "Vesla" Nygård (født 1940 i Helleland) som samtalepartner . (Hun var forresten svært fornøyd med omeletten). Vi mimret om gamle dagers (1950-tallet) piestisiske miljø på Helleland. (Bedehus "overalt"). Da nevnte jeg at Ingbjørg Hovland (datteren av lensmannen) i 1930  hadde vært i USA som tjenestejente hos to norske familier. Ingbjørg fortalte meg senere at da hun kom tilbake til Hellelands strenge miljø på 30-tallet var det som å komme tilbake til (religiøst sett) en fritt og liberalt samfunn(!!!!). Hos de norske familiene i USA var pietismens så påtrengende at hun fikk helt sjokk. Eksempelvis skulle du etter kirkegang på søndag (påbudt) ikke vise deg utenfor huset. Resten av dagen skulle Bibelen studeres. Og resten av uken var reglene like rigide. Alkohol, tobakk og "syndig" mat var totalforbudt! (Puh)!
Det var denne type innvandrede pietistiske avholdsfanatikere fra mange land i Europa som presset igjennom forbud mot salg, produksjon, transport  osv. med alkohol i USA fra 1920 til 1933. Disse kortsynte navlebeskuende fanatikere ante lite at de skulle få demonstrert til de grader sannheten om at veien til Helvete er brolagt med gode forsetter.
Disse forvirrede fanatikere og politikerne som deres forlengere ante lite at de var førstehjelpere til et ormebol som plager USA den dag i dag. Og det er den organiserte mafia.
Resultatet av forbudstiden var stikk motsatt av de gode hensiktene. Det ble drukket mer alkohol  på flere serveringssteder enn noensinne. Aldri hadde det vært så mye mord. Prostitusjon, smugling og korrupsjon ble mer og mer utbredt. Bandekriger og mord var dagligdags kost. For ikke å snakke om hykleriet! Aldri hadde det vært så mange "apotek" som solgte "spesialmedisin".
Det som nemlig skjedde var at mafiaen , for å utmanøvre myndighetene, var nødt til å organisere seg! Og det gjorde de med største dyktighet. De virkelighetsfjerne pietister var med å støpe den bunnsolide grunnmuren den organiserte kriminalitet i USA nyter godt av den dag i dag! Du snakker om å redusere seg til særdeles nyttige idioter for et anstendig samfunns svorne fiender.
Når jeg har tid , så scroller jeg gjennom menyen av alle typer filmer på Nettflix. En to og en halv times film i går om forbudstiden var svært så underholdende og , ikke minst, opplysende.

Skal du gjøre en faktor ekstra spennende,så er det bare å forby den. Så og med alkohol. Når nå alkoholen som salgsprodukt  er utbredt overalt i Norge , skulle man  jo tro at det ville bli "forferdelige" tilstander i kongeriket.I forhold til den utbredte flatfylla i min barndoms Norge, er det  blitt svært så¨"siviliserte" forhold. Jeg glemmer aldri da Eiger Motell på 1970-tallet søkte om skjenkebevilling for øl og vin. Det var avstemming i kommunestyret som den gang holdt til Årstaddalen. Blandt alle tilskuerne var og en ihuga bedehusmann fra distriktet. Den verste svovel- og helvetespredikant var bare amatøren i forhold til hva denne avholds-fanatikeren presterte å lire av seg. Ble det skjenkebevilling , så var dommedag svært så nær.
Og det var akkurat den utgave av menneskerasen som sørget for at mafiaen har  hatt svært så gode dager i USA i et lite århundre! Veien til Helvete er brolagt med gode fortsetter. Og med navlebeskuende og selvutvalgte bakstrever-idioter som reiseledere mot undergangen! AMEN!!!!