tirsdag 10. april 2018

I Zurich finnes ingen butikkdød

Etter å ha opplevd det veldige trøkket i handelen i Zurich var det nærmest et sjokk å komme tilbake til Egersund sent en lørdag ettermiddag. Det kunne vært Flekkefjord, Stavanger - eller hvilken som helst by i Norge. Effekten hadde vært den samme. Du ville følt at du hadde kommet til en "øde og folketom planet" i forhold til Zurich. Ikke bare i Norge. Overalt dør sentrum ut handelsmessig I England har siden 2008 11000 sentrumsbutikker lagt ned, og det berørte 140 000(!) ansatte. Utviklingen går sin brutale gang, og den stopper ikke opp!
Men i Zurich var det nesten ikke et tomt butikklokale å se. Og de som driver butikker har ingen garanti for at de blir værende. Kommer husverten over noen som vil betale mer leie, så er det over og ut. Her er det beinhard kapitalisme så det forslår. Og husvertene vet at det særdeles ettertraktet å drive butikk i denne vibrerende storbyen.
Jeg vandret gatelangs i flere dager, og selv i litt avsidesliggende stikkgater var hvert eneste butikklokale i vital aktivitet. Det er nemlig en stor kundetilstrømming til den største by i Sveits, at det er tydeligvis nok handel til alle aktørene.
Egersund Sentrumsforening burde arrangert en tur for sine medlemmer til gamlebyen i Zurich. Da skulle de fått opplevd en lang gågate som virkelig lever opp til navnet GÅgate. Her var det spaserende hele tiden. Slik et intimt og stimulerende handlestrøk har jeg aldri opplevd i noen av de andre storbyene jeg har vært i rundt om i verden. Eksempelvis finner du ikke noe lignende hverken i Roma, Paris, Barcelona eller London.
Sannelig er Zurich "gamleby" en egern reise verdt . Reiser du ned, så sjekk at du får et vindusbord  i en avde tallrike restaurantene. Du kan sitte der i timesvis og betrakte livet som passerer revy kloss inntil deg. Og med stadig skiftende og farverike aktører. Sannelig var Zurich for meg en gedigen og positiv overraskelse.