mandag 23. april 2018

Uten noen trøkk i livet, liten ekte glede/lykke

I et par av riksavisene denne helg, var begrepet lykke viet et par interessante artikler. Ordet glede ble også viet oppmerksomhet. Og spesielt forholdet mellom kortvarig glede og dypere lykke.
"Når ting går for lett, blir man fort dum". Maxim Gorkijs visdomsord skulle vært oppslått på hver eneste soveromsdør. Det er motbakkene som gir deg kondis.
For min egen del har jeg daglig inne i meg varierte tenkte "katastrofer" om hva som i verste fall kunne ha hendt." En særdeles effektiv kur mot "sutring over bagateller" (i større sammenheng).
Det at jeg i en alder av 70 år fikk problemer med blodpumpa og måtte til Bergen for operasjon, var en vekker av dimensjoner.For en som aldri hadde hatt behov for sykehusbesøk(bortsett fra noen åreknuter) var det en bråvåkning på nært hold å se mange sørgelige helseskjebner. At mitt reparerte hjerte nesten fire år senere mått ha assistanse av pacemaker, tok jeg med avslappet fatning.
Disse to rundene på sykehus gjorde meg til de grader oppmerksom på hvilket utrolig helsevesen (tilnærmet gratis) vi nordmenn har fått tildelt gullskje i fødselen. Vel har dette helsevesen sine skavanker og er ikke perfekt, men hvilken trygghet vi nordmenn har i bunn når det gjelder helseproblemer!
Det som plager en vanlig amerikaner i hverdagen, er økonomisk stress grunnet alt for høy kredittkortgjeld og alt for høy helseforsikring. Jeg fikk også hakeslepp når jeg hørte hva vanlige sveitsere måtte betale i helseforsikring pr. måned. Denne  type sosialt og økonomisk stress er vi nordmenn forskånet for. (Jeg tenker da ikke på de som ikke har minste styring på økonomien og lever på "krita" (kredittkortgjeld hele tiden).
Kredittkort er fenomenal som effektivt og stressfri hjelperedskap i hverdagen, spesielt ved reiser. Vel å merke hvis du betaler hele kredittkort-fakturaen ved forfall. Hvis ikke, kan du komme inn i en meget vond økonomisk sirkel som kan være vanskelig å komme seg ut av. Aggressive selging av kredittkort til forsvarsløse økonomiske analfabeter er fra mitt ståsted rendyrket og kynisk kriminalitet! Så det å ha helse-Norge i ryggen og ingen som  helst problemer med kredittkort, er sannelig i seg selv to svært gode grunner til å være dypt tilfreds , eller "lykkelig".
For noen år siden begikk jeg den brøler å blir lurt av noen svindlere i Estland. Jeg fikk tilsendt en "kontrakt" som jeg trodde var fra "Gule Sider". Logo og alt var det samme. Jeg returnerte den underskrevne kontrakten (uten å lese gjennom!!!) pr. fax og tenkte ikke mer over saken. Inntil jeg fikk første faktura med DET beløpet! Jeg finleste kontrakten og fikk hakeslepp. Med mikroskopisk skrift sto det at jeg hadde forpliktet meg til dette beløpet (flerdoblet av Gule Sider) i mange år framover!!! Det å komme meg ut av denne hengemyra, kostet meg mye penger og nattesøvn. Men OM jeg lærte en lekse for all framtid!! I ettertid ser jeg på denne episoden som nødvendig og betalt etterutdanning. Denne erfaringen har reddet meg flere ganger senere når det gjelder ekstremt utspekulerte svindelforsøk gjennom telefon og email.
Så bare det å vite at jeg ikke sitter i denne saksa mer( som desverre tusenvis av andre som er blitt lurt), er sannelig også i seg selv grunn til å være "strålende tilfreds og lykkelig".
Og så blir jeg faktisk meget lykkelig ved å konstantere at jeg ingenlunne er noen narr. Miguel de Unamunos visdomsord bekrefter det. "Den største narren er den som aldri har begått en tåpelighet i sitt liv". Og med så mange tåpeligheter gjennom mitt liv er jeg helt ukvalifisert som narr. Som de aller, aller fleste av oss. Din personlige lykke og tilfredshet finner du hvis du bare tar deg tid til eksempelvis å tenke over at du ikke som syrerne sitter fast i en utbombet by uten minste håp om framtid.  "Count your blessings". (Tell dine velsignelser). Bli lykkelig av bare det å telle!!!