onsdag 12. desember 2018

Vinmonopolet og betjeningen er en av Egersunds attraksjoner

Da vi fikk vinmonopol i Egersund for 31 (!) år siden, var jeg en av de enkeltpersoner som sto mest på for at vi skulle bryte det "det primitive alkoholistiske og hykleriske mørkemannsvelde" som hadde ligget som en dyster sky over distriktet. Jeg husker at  jeg var i debatt i Radio Aktiv med en av avholds-fanatikerne under "borgerkrigen". Jeg klarte å provosere fram et utbrudd fra vedkommende om "at utsøkt årgangsvin og rødsprit er det samme.(!). Begge var Djevelens alkohol."(!!!!!!)
Det interessante var at mannen var kjederøker, og røykskyen lå tett i lokalet. Jeg bemerket denne dobbeltmoral når det gjaldt "skadelige nytelsesmidler". " Å, nei da! Sigaretter var ikke farlige for helsen,(!!!!) men alkohol var helt ødelegge På dette primitive grunnlag var norsk nytelsespolitikk bygget i flere generasjoner.
Det interessante var at Egersund var det aller siste vinmonopol som ble avgjordt etablert ved folkeavstemming. Heldigvis ble det en slutt på denne type primitiv "religionskrig".
Egersund fikk sitt pol, og polet  har gått seg til som et helt naturlig element i et moderne Egersund. Og samtidig har heldigvis Norges befolkning (pluss resten av verden) blitt oppmerksom på helsefarene ved nikotinbruk, takket være en uredd og rakrygget Dagfinn Høybråten. Han vil alltid være en av mine store helter når det gjelder å ta et uforferdet standpunkt , og stå på det (!)  når hylekoret er på sitt mest organisert primitive.
Grunnet mitt sterke forhold til Egersund Vinmonopol, fra første stund, og ikke minst til den sympatiske, vennlige og kompetente stab, har jeg gitt meg selv den humoristiske titel Egersund Vinmonopols Åndelige Leder.
Og den "åndelige leder" er såre tilfreds med utviklingen. Etter den siste , og særdeles vellykkede oppgradering, fremstår nå Egersund Vinmonopol som et av som Norges mest oversiktlige og servicevennlige. Og dette skyldes overveiende den behagelige og servicevennlige betjening som nå har fått et pol med en innredning og presentasjon som står i stil med betjeningen.
Når jeg har reist rundt i Norge stikker jeg innom stedets Pol for å sammenlikne med Egersund. Jeg hadde ikke byttet med noe annet Pol i Norge!
Når det gjelder dette med at det er så dyrt med eks. vin i Norge, kan jeg avkrefte dette, iallefall når  det gjelder  kvalitetsvin. De siste par år har jeg sammeliknet prisene i Wien, Madrid, Zürich, Cape Town og Melbourne. Vinmonopolet i Norge kommer svært godt ut av den sammelikningen.
Billig pappvin er billigere i Sverige og Danmark, men transportutgiftene utligner dette- og mere til.
Faktisk er kvaliteten på den dyreste pappvin i Norge blitt bedre og bedre for hvert eneste år. Når det gjelder pappvin, kommer oppfinnelsen opprinnelig fra Australia. Men i det landet selges anslagsvis 99 % fortsatt som flaskevin, som i mange andre land. I Melbournes største alkoholutsalg var de høyligen forbauset da jeg informerte dem om at i Norge, Danmark og Sverige var den overveiende omsetningen pappvin (cacket), en oppfinnelse som kommer fra deres hjemland. Dette var helt nytt for dem. Den eneste pappvinen de hadde var noe billig skvip på to-liters kartonger. Og miljøet og presentasjonen i dette alkoholutsalget lå milevis fra det vi opplever i Egersund.
I Wiens største vinhandel var stemningen omtrendt som å komme inn på et gammeldags apotek i Norge. Sterilt og gravalvorlig.
Nå har ikke Vinmonopolet lov å markedsføre seg selv og sine produker. Jeg har frihet til å gjøre det.
Egersund Vinmonopol, anført av sin fremragende betjening, er en av Egersunds attraksjoner hva angår faghandel på sitt beste. (Er man åndelig leder, så er man åndelig leder-hele tiden)!!!!!!!