fredag 18. september 2015

Opplevelsestur med start Egersund Torv

Egersund er i helt egen klasse blandt byene i Rogaland når det gjelder hurtigst mulig å få kontakt med "villmark" med utgangspukt byens torv- og kun ved bruk av apostlenes hester (beina!).
Den korte turen er jo opp på Varberg, eller Kontrari på andre side av indre havn.
Men jeg har et annet forslag til de som ønsker noe annet enn Vannbassengene- og mye mer variert. Du starter på torvet med kurs Sandbakkene. Kommet midtveis her tar du skarpt til høyre og opp den stupbratte bakken mot Sorpetjødne. Da har du fått varmet opp kroppsmaskineriet. Strekningen her forbi Årstadtjødne er en diamant av en naturopplevelse. Sett deg på benken her ved siden denne naturidyllen rett opp av den hektiske trafikken rett under i Årstaddalen. Du føler deg et godt stykke borte fra "sivilisasjonen".
Siden bærer det til venstre og  opp på toppen av Årstadfjellet. Pass på at etter "fjellbestigningen" går du på den stien som har kontakt med Sandtjødne på strekket mot parkeringsplassen . Deretter er det ned Hobdalen og langs Slettebøvatnet mot Mjølhus. De som ikke har spasert dette strekket før, vil få en aha-opplevelse. Aldri opplever du perlen Slettebøvatnet så storslagent som fra "den andre side".
Mjølhus bro- Dalane Videregåend Skole er ren transportetappe. Strekningen Grønne Bråden- Tengs er muligens en ukjent opplevelse for mange sentrums-egersundere. Det lange strekket på toppen før nedstigningen til industriområdet er et "øde område" med myr og kyr. Derfor blir overgangen ned bakkene mot industriklyngen så voldsom.
På dette stadium at vandringen er det muligens tid for en kopp kaffe med tilbehør på Kosen. Strekningen Tengs -Eie er noe alle byer kan misunne oss. Du får med deg det fossende utløp av en av Norges mest produktive lakseelver og idyllen langs Vingård.  Her snakker du om livskvalitet!
Stopp noen øyeblikk på jernbanebrua og ta inn Varberg og indre havn i ditt indre.

Denne turen gir deg en sjelden variasjon av naturopplevelser og sivilisasjon på et nokså konsentrert område. Den må jo passe ypperlig for vennepar som er i normal god fysisk form og vil ha en fellesopplevelse som styrker båndene med minner som varer i lange tider.
Du behøver ikke dyrt turutstyr for turen. Lette fjellstøvler, ullundertøy og lett bomullsjakke pluss dongeribukser (å jada!) holder mer enn nok. Jeg forutsetter at det er oppholdsvær.Turen gir like god mosjon i regnvær, men den totale opplevelse blir liten i forhold til godt turvær med skiftende skydekke og temperatur midt på treet.
Planlegg turen nå mens du venter besøk av slekt, venner og bekjente som ikke bor i Egersund. Og jeg gjentar- dette er en overkommelig tur for de aller fleste. Det er bare å ta den tiden man trenger. Og mobil og pulsmåler bør ligge hjemme for anledningen.

NB! Jeg har selvsagt ikke glemt den virkelig store naturopplevelsen lokalt. Og det er turen Midbrød- Eigerøy fyr. Men her må du bruke bil, du kan tidvis risikere "å gå i kø", og du får ikke den store miksen opplevelsesmessig som på den jeg har foreslått.
Uansett- god tur!