tirsdag 10. desember 2013

Årsaken til at jeg kjøpte verdens største didgeridoo

Mine facebook-venner har nettopp fått oversendt et bilde av en didgeridoo i en dimensjon som er helt unik i Austalias historie. En didgeridoo er som kjent et blåseinstrument som de innfødte i Austalia spiller på. De ekte didgeridooer er hulet ut innenfra av termitter som har spist seg gjennom den bløte margen.
Det største utvalget av didgeridooer til salgs i hele verden finner du i Sydney. I 2007 kjøpte jeg 5 stk. i Brisbane. Ekte saker, uthulet av termitter. Disse var de fem flotteste (100 cm) som Brisbanes største forhandler hadde i hus. Jeg var svært imponert av dem- inntil jeg entret Spirit Gallery i Sydney i 2009. Jeg fikk nærmest hakeslepp. Det var en overflod av didgeridooer flottere enn mine 5. Da bestemte jeg meg. Jeg kjøpte de to mest spesielle som var i Spirit Gallery. De var 150 cm. lange, og innehaveren sa at han gjennom mange år i bransjen aldri hadde vært borti noe lignende. Jeg tror ham, ettersom jeg sjekket dette grundig i et utall butikker i Sydney denne november. Av alle de hundrevis, og atter hundrevis av didgeridooer du kan få kjøpt i Sydney er det ingen som er i nærheten av de to jeg kjøpte av Spirit Gallery i 2009. Bortsett fra to!
Lillemonstrumet (210 cm) og storemonstrumet (300 cm) i Spirit Gallery kunne ta pusten fra noen hver. Jeg visste der og da at disse bare skulle til Egersund hvis jeg fant en særdeles  god grunn. Storemonstrumet hadde en kunstner hatt som prosjekt i nesten ti år. Det hadde hengt på veggen i bare en måned i Gallery og hadde hatt mange interessenter, men prisen, prisen! For ikke å snakke om at du skal også ha plass til den. (Under kuppelen hos meg i Saloon Kakadu er det 350 cm).
Det var ikke høyt nok under taket i Gallery til at majesteten kunne stå oppreist, så derfor hang den på veggen i sin fulle 300 cm lengde.
Jeg spurte førsteasstistenten om jeg kunne få høre lyden i storemonstrumet. Han er ekspert som blåser på didgeridoo, og jeg hadde hørt ham i aksjon før. Vi hektet 3- meteren ned, og han begynte å blåse. For en resonnans! Jeg ba om opsjon for en time på dette en-gang-i-livet-vidunder.
Jeg vandret ned til Operahuset (snau kilometer) og kikket utover havnen mot berømte Harbour Bridge. Det var noe med duren fra den 3 meter lange majesteten. Den minnet om noe.
Og så slo det meg! Lyden av flypropeller! Og da hadde jeg koblingen! Operasjon Freshmann da trekkfly og glider startet ut fra England for å bombe anlegget på Rjukan som skulle produsere tungtvann for Hitlers atombombeplaner.
Det gikk fryktelig galt. Trekkflyet (m/propellyd) styrtet på Hæstad i Helleland, og glideren med de to australske piloter styrtet i heia på min barndoms gard Hovland på andre siden av dalen og E39.
Så nå har jeg på plass i Saloon Kakadu bilde av plaketten som minnesmerke over de to australske piloter pluss 10 britiske soldater, og i tillegg majesteten på 300 cm som minne over canaderne og britene i trekkflyet med propellyd.
Spirit Gallery opplyste at maken til didgeridoo er aldri blitt produsert i Australias historie. Og det blir med den ene. Ingen har kompetanse og tid mer til å ta på seg et slikt prosjekt som for framtiden kun kan beskues in the world town named Egersund!