mandag 16. desember 2013

Magiske Blue Mountains rundt Sydney.

Hvis du legger ut på den totalt laaange flyturen til Sydney (rundt 22 timer), for all del få med deg Blue Mountains rundt Sydney. Jeg kan takke en ekspeditør i en Outdoor-butikk i Hobart for at jeg under mitt tredje besøk i Sydney endelig fikk med meg denne magiske naturopplevelsen.
Bare togturen opp til Katomba er en opplevelse i seg selv. Jeg hadde følelsen av å reise på første klasse. Det var selvsagt dobbeltspor helt opp, og jernbanevognene var i to etasjer! Og prisen på luksusopplevelsen i andre etasje var 65 kr. for tur/retur! To timer opp og to timer ned. Jernbanelinjen stiger omtrent hele veien opp til turistknutepunktet Katomba.
Da jeg i 2007 kjørte hele strekningen Brisbane-Cairns (1680km.), syntes jeg landskapet var dørgende flatt og kjedelig. Derfor ble jeg tatt fullstendig på sengen etterhvert som Blue Mountains åpenbarte seg i all sin velde. Hvilke dimensjoner på de milevise skoger! Og nettopp skog er det siste jeg forbinder med Australia (minus Tasmania). Blue Mountains er først og fremst endeløse skoger og et helt spesielt blått himmellys som trollbinder alle som besøker denne magiske region.
Går du ned hovedgaten i Katomba står du plutselig ved et flere hundre meter høyt stup som gjør at hele den voldsomme naturscene minner om Grand Canyon. Her var det flere vandringsstier med tilhørende hjertet-i-halsen stup. Folk med høydeskrekk er hermed advart. Det er trygt å vandre på stiene, men det er ikke stengsler på utsiktsstedene, så trår du feil......
Var togturen billig , var billetten med turistbussen dyr. Du kunne gå av og på ved de faste stoppestedene i en rundløype på noen få kilometer. Dette skulle betales med kr. 230,-. For meg var dette i grenseland til turistflåing. Derfor anbefaler jeg deg hvis du er i Sydney å kjøpe en komplett pakke på turistkontoret. Da får du bussbillett og billetter til de to svevebanene over Canyonen inkludert. Da er prisen totalt ikke så MYE dyrere. Og da får du virkelig valuta for pengene.
En vis mann fortalte meg en gang "at man skal være meget nøye med hva man skal bruke energi på å bekymre seg over". Derfor la jeg bare i sammen prisen på den alt for billige togbilletten med den alt for dyre bussbilletten , og så var det samlet helt o.k. Det kommer under begrepet Psykologisk Livskunst.
Så for all del- er du i Sydney og har tid- få med deg Blue Mountains. Det bør være like selvfølgelig som å oppleve Operahuset innenfra. Den guidede turen i Operahuset er nemlig et absolutt must. Der fikk jeg vite bl.a. at glassplatene ("taksteinene") som dekker hele Operahuset kommer fra Sveits! Av alle steder! Og de gigantiske vinduene fra Frankrike. For å hindre at vinduene sprekker når de utvider seg på de virkelig varme dagene, er de utstyrt med spesiell fugemasse i karmene og midt på vindusflaten der de er delt.
Livskunsten består av å lære seg noe nytt hver dag og ikke gjøre seg fortjent til følgende tekst på gravsteinen: "Død og tilstivnet som tjueåring, men begravet som åttiåring".