lørdag 22. februar 2014

New Zealand, København, Malmø, Stavanger, Egersund

New Zealand består av to øyer, Sørøya og Nordøya. De er to helt forskjellige land hva angår både folk og natur. Hvor til de grader forskjellig de er , fikk jeg et klart bevis for i går i Skavland på fredag i NRK. Den imponerende bråvoksne kvinneliger artisten (17 år) som nettopp hadde vunnet en Grammy, uttalte at "hun aldri hadde sett snø" før hun kom til Sverige. Nordøya (som hun kommer fra) er en vulkanøy med middelhavstemperatur med like mye snø som Saudi-Arabia. Sørøya har mange isbreer og fjell på over 3000 m.o.h. Mount Cook er det høyeste med imponerende 3754 m.o.h. , 1286 m høyere enn Galdhøpiggen! Og her hadde damen ikke vært, på tross av at en ikke alt for bredt sund skiller disse to øyene.
Personlig har jeg inntil nå vært 4 ganger på Sørøya og opplevd snø nesten hver gang. Den sydligste byen på Sørøya heter Invercargill. Der kom jeg i prat med en kelner som uttalte "at menneskene på Nordøya vet ikke en gang at vi eksisterer her nede!" Nettopp!! Sørøya er "utkanten" i New Zealand med kun 1 million innbyggere i et land med rundt 4,5 millioner tilsammen. Av disse bor snart 2 millioner i Auckland alene.
Til sammenlikning vil jeg dra inn København og Malmø. Det er bare et sund (som skiller) disse nordiske byer. Ved en undersøkelse nylig uttalte mer enn 80 % (hvis jeg husker rett) av københavnerne at de aldri hadde vært i Malmø. Selvfølgelig - de mondene københavnere har ikke tid til å bruke på "bøndene" i Malmø i Sverige.
Jeg sitter også med en sterk følelse av at minst 80 % av Stavangers befolkning aldri har vært i Egersund. Jeg sitter med like sterk følelse av at 80 % av egersunderne aldri har vært i Hovsherad i Lund.

Hvor vil jeg hen med disse sammenlikningene? Det nærmeste nabolag er oss mye mentalt fjernere enn Syden og andre fjerne steder.  Jeg kan bare se på mine egne geografiske erfaringer. Sydney er en av storbyene i verden som jeg har fullt ut adoptert som "min hjemby". Det samme med Vancouver, Seattle, San Francisco, New York og Cape Town eksempelvis. Steinkjær, Levanger og Namsos derimot- det er byer som ligger langt utenfor mitt univers.
Noen som kjenner igjen problemstilingen?