torsdag 14. april 2016

Mobilen mer livsfarlig enn ren heroin

For en tid tilbake kolliderte to toppmoderne lokaltog i Syd-Tyskland. Togene var også utstyrt med det aller siste innen sikkerhetsteknologi, så slik en kollisjon (kostet maange liv) skulle være umulig. Nå har forklaringen på katastrofen kommet. En togfører drev med spill på mobilen og  var så oppslukt av dette at han glemte å trykke på de rette knappene før sporskifte!! Han er nå siktet for massedrap.
Og han er sannelig ikke alene. Hvor mange er ikke bare i Norge blitt drept av bilkjørere som har 90 % av oppmerksomheten på mobilen, til og med i tett trafikk! Heroinmisbrukerer er en fare for seg selv, men sannelig er mobilmisbrukere bak rattet livsfarlige for alle andre medtrafikanter!

Mens intrykkene fra Madrid ennå er ferske, er det et minne som vil følge meg i mange år. Og det er de tre "world ladies" (rundt 60) fra USA i frokostsalen min første morgen på hotell Regina. De satt der i en og en halv time fullstendig tilstede i hverandres selskap. Men hva var det som manglet ved dette bordet? Mobilen! De hadde slik respekt for hverandre og trivdes så godt i hverandres selskap (sikkert venninner fra bardommen).at å ha mobil på bordet ville vært (for dem) uoppdragent og uhøflig.
Men ved hvert eneste øvrige bord under denne frokost og de påfølgene 12 så jeg ikke en eneste gjest som ikke hadde mobilen på bordet og som flittig benyttet dem! Når den ekteparten gikk bort til den bugnende buffet, kunne ikke ektefellen ved bordet fort nok aktivitere Iphonen for å "sjekke".
Det samme observerte jeg overalt i Madrid. Og her var det selfies som gjaldt, med og uten selfiestang.
Mobilen er et av de mest utrolige (kan-brukes-til- alt-mulig) redskaper i menneskets historie. Skal du fungere i det framtidige samfunn må du bare gjøre deg venn med den.
Men, problemet med Iphonen er at det fungerer mer og mer som vanedannende heroin. Du blir helt skjelven hvis du ikke får dine "skudd" daglig. Rapportene forteller jo at 200-300 ganger daglige "sjekk" er blitt den nye regelen. Når ungdommen kan bruke opptil 3 timer daglig på smartphonen, så kan man snakke om en tidtyv som stjeler mye livstid.
Uten å virke det minste moraliserende, så observerer jeg at smartphonen hindrer de moderne mennesker å være  direkte tilstede i eget liv. De lever sin tilværelse gjennom denne kombinasjon av Gud, tyrann, dop og selvdiggende selfies. Hvis du ikke  tar en selfie når du er på toppen av Galdhøpiggen, så har du jo ikke vært der! Å nyte direkte inn i sjelen det eventyrlige utsynet fra Galdhøpiggen i godvær, er en egenskap det moderne mennesket mister mer og mer.
De må ta en selfie som de kan sende rundt til sine facebookvenner og få en billedbekreftelse på at de virkelig har vært på Galdhøpiggen.
For min egen del har Iphonen blitt en berikelse. Den er jo et fotoapparat som du kan ta bilder med og sende rundt naturbildene  til dine mange facebookvenner.
Det positive med smarphonen er jo at den kan redde mennesker som har kommet i en fortvilet situasjon og trenger hjelp pronto. Da er smarphonen livsforsikringen.  Så det er med smartphonen som med bilen, du er fullstendig handikappet i det moderne samfunn uten disse oppfinnelser. Det er bare å være oppmerksom på at bil og Iphone skal være din nødvendige tjener og ikke totalt sjef!!