torsdag 7. april 2016

Plaza Mayor og Estadio Santiago Bernabeu

Mandag morgen fikk jeg demonstrert den aldeles sentrale beliggenheten til Hotell Regina. Den svære mangehundrårige store torvplassen  Plaza Mayor ligger ikke langt fra hotellet og representerer Madrids bunnsolide identitet og samlingssted. Den andre delen av Madrids sjel er hjemme-arenaen til Real Madrid, mektige Estadio Santiago Bernabeu som tar rundt 85000 tilskuere. (Barcelonas hjemmebane tar rundt 100 000).
Etter den laaange frokosten ble det innkjøp postkort/frimerker. Og da måtte jeg selvsagt sitte i solen på en av meeektige Plaza Mayors mange uteresteuranter og adressere kortene med hilsen, alt mens jeg fordøyet en kruttstert kaffe type Americano. Til alle mine facebookvenner-  start den første formiddag  i Madrid på Plaza Mayor med god kaffe og allverdens tid! Da synkroniserer du din sjel med rytmen av Madrid og legger grunnlaget for et minnerikt opphold.
Den eneste skuffelsen jeg opplevde i Madrid var den store katedralen Catedral De La Almudena rett ved siden av slottet. Jeg hadde ventet den på høyde med Peterskirken i Roma, men det var den på ingen måte. Faktisk litt puslete i så måte.
Men dimensjoner- det var det over Madrids enorme og moderne katedral vedrørende Madrids mest dominerende religion- fotball. Tirsdag etter frokost spaserte jeg i rundt en time langs Madrids store  motorvei midt i metropolen, Passeo de la Castellana, med 5 felt i hver retning! "Katedralen" var enorm fra utsiden, men innsiden av Estadio Santiago Bernabeu kan sannelig også ta pusten av noen hver. Jeg sto i lang kø på utsiden og kjøpte billett uten omvisningsleder. Jeg foretrekker å bestemme sjøl hva jeg vil se og hvor lang tid jeg skal bruke. Å ledes rundt i en saueflokk er ikke min stil.
Som et besøk på Plaza Mayor er nødvendig for å forstå Madrid, så er sannelig også et besøk i dette enorme stadion like nødvendig.
Enten du var i saueflokk eller solo stabukk, var ruten den samme vi måtte følge. Og den ruten var psykologisk genialt lagt opp. Du fikk med deg stadionets dimensjoner helt ovenfra og ned til gressmatta laaangt der nede. Omvendt kunne du stå på kunstgresset og se oppover og forestille deg trøkket fra rundt 85000 tilskuere. Jeg tilbrakte ca tre timer i denne fotballreligionens mektige katedral, og jeg vil anbefale alle som er i Madrid og er like fotballinteressert som jeg, å bruke like lang tid på besøket. Du glemmer det aldri.
Den timelange returspaserturen (motsatt side av Castellana denne gang) gir deg tid til å fordøye mye mektig arkitektur. All denne aktiviteten ble avrundet med et besøk på kafe Nebraska (du ser rett på den fra inngangen til Hotell Regina).Biffen var perfekt rå+ og den Reserva Rioja rødvinen (under 100 kr!) er den mest intense vinopplevelsen jeg har hatt i hele mitt liv. (Og jeg har prøvd en del rødvin i min tid). Den intense pepperbrennende smaken var nesten like intens morgenen etter. Hadde jeg vært styrtrik med eget privatfly kunne jeg godt tenkt meg å reist ned til Madrid et par ganger i året bare for å oppleve dette intense smaks-sjokket.
Som Plaza Mayor og Estadio Santiago Bernabeu er to må-absolutt-oppleves høydepunkter i Madrid, så er sannelig også en av verdens største byparker, Parque de Retiro, det. Mer om den senere.