torsdag 13. oktober 2016

En ekspedisjon gjennom detaljhandelens desperate rabattverden

I går, 12.10. hadde jeg et ærende til G-Max og XXL i Sørlandssenteret. Jeg startet opp i Farsund for å sjekke det nye Amfi. Nydelig arkitektur og en beliggenhet ved Lyngdalsfjorden som er nærmest enestående i Norge hva angår  kjøpesentere. Amfi i Egersund og Flekkefjord, move over! Så var det det innvendige da. Noe nytt? Nei! Det var den "samme gamle salgshore" som i alle andre "kjøpesentere" over den ganske verden. Produkter som ingen trenger. Derfor var det "salg" og "tilbud" over hele fjøla. På en stor vegg var det annonsert at nå skulle det komme Fashion Outlet. Og jeg som trodde at fashion (mote) var ferskvare akkurat som muskler i menneskekkroppen! Jeg ble deprimert og vandret rundt i det folketomme "gamle" Farsund. Kulisser fra en lengst forsvunnet sivilisasjon. Akkurat som alle andre småbyer i Norge.
Så bar det videre til Handelsparken i Lyngdal. Og dette er virkelig "svære greier". Jeg kan ikke tenke meg at noen "by" i Norge med Lyngdals innbyggertall har noe tilsvarende når det gjelder varetilbud. Utenom hovedbygningens (Handelsparken) butikker (Amfi Egersund er en entre i sammenlikning) er det et gigantisk Spar Kjøp, Biltema, Europris ,Coop osv., og i tillegg jobbet anleggsmaskinene på høytrykk for å klargjøre svææære XXL som er operativ om ikke alt for lenge. Stakkars Farsund, Flekkefjord og "gamle" Lyngdal sentrum. Var jeg deprimert etter Amfi i Farsund, ble denne sinnstemning ytterligere forsterket i Handelsparken. Hvilke enorme mengder av unødvendige produkter opphopet som absolutt ingen trenger. Man kan bli matt av mindre. Rabattene og "tilbudene" var overalt. Den MX-sport som gikk konk ifjor, hadde nå svære plakater med opptil 80 (!) prosent rabatt.
Men det skal Handelsparken ha. Parkeringsforholdene er et eventyr. Gratis og nok plass. På det området har ikke de gamle bysentra nubbesjanse å konkurrere. En av de forretningsdrivende var "svær i kjeften" og snakket om at de snart skulle blir større enn Sørlandssenteret i Kristiansand! Er det mulig?
Så bar det videre til Sørlandsparken med stivt blikk på alle varselskilt om fotobokser. Etter avkjørsel fra E39 ble det snart klart at her har vi en ny "amerikanisert" by basert fullstendig på bil som transportmiddel. Siste gang jeg var i Sørlandssenteret var for et par år siden. Jeg hadde fullstendig glemt dimensjonene. Kvadrat har jo utgangspunkt i et gammelt fabrikklokale. Sørlandssenteret på sin side er bygget opp fullstendig fra null. For å illustrere dimensjonene kan jeg si at den gedigne Handelsparken i Lyngdal størrelsesmessig forholder seg til Sørlandssenteret som Amfi Farsund forholder seg til Handelsparken.
Jeg vandret timesvis rundt i det svære senteret. Eeeeenorme varemengder overalt. Rabattplakater og "tilbud" overalt. Ikke minst i de som driver "i min gamle bransje" sportsbransjen. XXL og G-max har et utvalg som (fra mitt ståsted) er nærmest perverst. Selv jeg med min bransjebakgrunn ble  så forvirret av det (unødvendige?) ekstreme utvalget at jeg kom til å tenke på det jeg opplevde i 1997 i Aberdeen. Jeg hadde tenkt å kjøpe med meg en flaske utsøkt maltwhisky, men utvalget var så enormt at det endte opp med en flaske konjakk. Var så denne min Sørlandsekspedisjon bare dommedag? Så langt derifra!! Mer om dette i neste blogginnslag.