onsdag 8. mai 2019

En stadig mer desperat sportsbransje

Detaljhandelen i almindelighet, og sportsbransjen i særdeleshet, er presset mer enn noensinne. Årsaken ligger i dagen. Vi har dobbelt så mange butikker (minst!) som vi trenger. Overetableringen er total. Dette gir seg utslag i et bombardement av tilbud og rabatter.
En elektronikkkjede gir nå en sykkel til kr. 2000 gratis hvis du kjøper et visst elektronisk produkt. En kjøper kom innom meg for å pumpe sykkelen han hadde fått gratis da han kjøpte oppvaskmaskin til rundt kr 4000,-.
Annonsen på førstesiden av en avis forleden angående åpningen av en Outlet-butikk var dekket av 25/50/75 % rabatt.  Og dette er gjengs for hele detaljhandelen i dag med Sportsbransjen i spiss. Det selges ikke lenger produkter, det selges tilbud, rabatter og 99-priser. En stakkars konsument må jo bli totalt forvirret.
Gresvig som har tapt hundrevis av millioner de siste årene setter nå (for meg) tilnærmet ny rekord i desperasjon. I det siste tilbudsbladet står det at sykkelkjøpere nå får 5 år gratis sykkel-og punkteringsservice. Gresvig skryter av at de er først i Norge med dette tilbud.
På et kjent skomerke får du tilbake 100 kr. for hver 500 kr. du bruker! Og på første side anbefales du å laste ned en app for å være med i trekningen av Jaguar El-bil til kr. 800 000:
Hvis du er i tvil om at dagens "sportsbransje" er en hummer-og-kanaribransje kan du bare bla gjennom reklamebladene til de to største sportskjedene. Mesteparten er tettsittende tekstiler, mye sko, friluftsutstyr, fiskeutstyr, våpen, elektronikk osv.. En allsidig suppe.
Stillheten i gågatene rundt om i Norge har akselerert de senere år. Aldri har det vært så tomt som nå. Og fenomenet netthandel tror jeg at den vanlige detaljhandel har våknet litt for sent til å forstå konsekvensene av.
Å vandre gjennom stillheten i gågatene i de gamle danske byer Ribe, Tønder, Rudkøbing, m.fl. er en vemodig vandring. I disse mange-og-hundreårige byene føler du ekstra mye på en-handelskultur-som-en-gang-var. Kontrasten til de glatte shoppingsenterne blir aldeles enorm!
I Norge hadde jeg spesielt den samme følelsen da jeg vandret gjennom folketomme Ålesund sentrum.

Men- dette er en del av utviklingen. De som ikke følger med i tiden på en eller annen måte, de forsvinner som hest-og-kjerre gjorde det i sin tid.
Tenk bare på den revolusjonen fiskeoppdrett og oljeindustri har brakt til Norge. Da jeg var i militæret i 1964 var dette helt ukjente faktorer i det norske samfunn! Men i dag!
At alt ikke var bedre før forstår du bedre når du vet at Stavanger ved krigens begynnelse i 1940 var en fattig by som var alt for avhengig av brislingfisket. Da dette sviktet var det 3500 familieforsørgere som gikk ledige og måtte på forsorgen!
De sisste meldinger nå er at for øyeblikket sulter millioner i Nord-Korea (i 2019). Det er også begynnende sult i det politisk/økonomisk galehuset Venezuela! Sult er det også for øyeblikket i Jemen.
Så dette at handelsstanden i Norge nå sutrer over at folk ikke hr bruk for den groteske overproduksjonen i mange bransjer, det jo bare et luksusproblem. I sammenligning!
Mens andre folk sulter, har vi i Norge alt for mye mat. Det er derfor vi er blitt så feite. På tross av at en sjokkerende del av maten kastes. Kanskje vi hadde hatt godt av et opphold i Nord-Korea og lært at sult er den beste kokk!