onsdag 31. juli 2019

Matskam og shoppingskam i et forbrukerhelvete uten styring

De offentlige nymoralistene skal nå få oss til å føle flyskam og kjøttskam. Ikke fly og ikke spise kjøtt. Da sparer du miljøet. Sant nok.
Men hva da med shoppingskam og kaste-maten-skam?? Her kjøper shoppinggale forbrukere klær i vilden sky. Klær  som de ikke trenger. Derfor blir en stor del av disse "gode tilbud" aldri pakket opp. De havner på fretex. En nøysom forbruker på 1950 -tallet ville fått kanonsjokk hvis den samme forbruker ville vært vitne til det enorme berg av matvarer som kastes i Norge i dag (Ca 75 kg. pr. snute-årlig!!!!
Alt dette unødvendige matkjøp og kleskjøp må da vitterlig være et voldsomt angrep på miljøet.  Fabrikkene i "u-land" som produserer berget av billigtekstiler blir stort sett drevet med kullkraft.
Men hvis Ola og Kari bare får mat og klær "på tilbud", så kobles tydeligvis den sunne fornuft helt ut.

Jeg eier ikke diesel- og flyskam. Men sannelig hadde jeg følt virkelig matskam hvis jeg hadde kastet fullt brukbar mat. For oss som vokste opp rundt nøkterne 1950 ville dette vært helt utenkelig å "ikke spise opp". Appelsiner, bananer, vindruer og kjøtt var jo nesten "uoppnåelig luksus" for "vanlige folk".
Og denne generasjon som arvet plagg fra sine eldre søsken ville vært himmelfalne over den bruk-og-kast kultur vi har i dag når det gjelder fullt ut brukbare tekstiler.
Men problemet er jo at hvis vi alle var "nøkterne og forfuftige", ville hele denne plukkråtne  og konstruerte, vanvittige forbrukersivilisasjon klappet sammen. Det ville bli massearbeidsledighet både i detaljbransjen og transportbransjen. Og i fabrikkene!
Så der sitter vi alle solid plantet i et forbrukerhelvete med konstant kjøpe- og salgspress. Som jeg har blogget før, så blir butikkene kun noen sminkede  "mellom-søppelstasjoner" mellom fabrikk og den endelige søppelplass. Og produktenes oppholdstid på "mellom-søppelstasjonene" blir kortere og kortere.
Ettersom produktenes levetid blir kortere og kortere, må disse "på salg" snarest mulig. Det må være et sant helvete å drive butikk i motebransjen i dag.
Sportsbransjen, klesbransjen, skobransjen og elektrobransjen fører an i dette avsindige maskineriet som produserer "tilbud" hele tiden.
Giganten Amazon har nå åpnet  "fremtidens butikker" i USA. Ingen betjening og ingen betalingsterminaler. Du registrerer deg via en app. Så plukker du dine varer og går fra "butikken". Og dett var dett. "Butikkens øyne",( kamerane overalt) har også registrert alle dine bevegelser. Dette er innblikk i en framtid som ubønnhørlig kommer og vil revolusjonere detaljhandelen så fundamentalt at det blir run på psykologene av sjokkskadede butikkeiere og ansatte.

Men det kan være like greit at detaljhandelens totale desperasjon og hysteriske rabatt-galskap holder miljøpresset på vår klode konstant. Mer unødvendig produksjon og unødige fabrikker med miljødrepende utslipp sørger for akselererende oppvarming av vår klode. Denne oppvarming kan ikke lenger stoppes. Så når det dumpes klær og mat over en lav sko, så kan vi istemme med den franske kong Ludvig. "Etter oss kommer syndfloden." ELLER EN FULLSTENDIG UBEBOELIG KLODE. 
Og dette er ikke "fake news". Forskjellen på Donald Trump og en gradestokk, er at en uskadd gradestokk forteller den nakne realitet. Den nakne sannhet er for Donald et helt uforståelig begrep!!