torsdag 11. april 2013

På Starbuch i Seattle og Vancouver

Det amerikanske fenomen ved navn Starbuch startet i Seattle og brer seg nå over hele verden. Starbuck er en slags sosial kafe hvor kvalitets-kaffe er i høysetet, med någo attåt.
Men, det er forskjell på Starbuch. Flere av de jeg så i Seattle i fjor syntes ikke hadde noes spesiell atmosfære. Men så reiste jeg ut til den "norske" forstaden Ballard, og DER, på et hjørne fant jeg en  Starbuck som jeg trivdes i maksimalt og øyeblikkelig! Kaffen var meget god, det var ryddigt, oversiktlig og meget effektivt. Besøkende av begge kjønn og alle voksne aldersgrupper trivdes tydeligvis til de grader. For de oppholdt seg, lik meg, der inne i det lyse og trivelige lokale "i evigheter". De samtalte, sjekket mailer , brukte laptoppen og i det hele tatt. Jeg hadde forståelsen av at "deres" Starbuck var en sentral del i deres liv. Starbuck har knekket koden!
Nå i påsken var jeg i Ballard igjen. Etter å ha fått skrellet håret (kr. 80,-) av en trivelig dame nær de åtti i en like trivelig frisørsalong, bar det over til Starbuch-hjørnet. Samme sosiale dimensjonen som fra påsken før, og samme gode kaffe! Jeg tror jeg brukte 3 timer på to maksikrus med Americano uten sukker og fløte! Sterk, rett fram kruttsterk kaffe. Sjelden har jeg vært så tilstede i mitt voksne liv!
Ankommet everntyrbyen Vancouver de to ukene etter Seattle kartla jeg Starbucks i sentrum. Jeg var ikke noe særlig imponert. Men så!
Jeg ruslet på stranden ikke så langt fra hotellet retning Stanley Park fjerde dag i Vancouver. Og på hjørnet hvor Davie- og Denman street møtes var den plassert, selveste hjørne-Starbucken i metropolen! Og der inne fant jeg Starbuckfølelsen fra Ballard! Utsynet mot havnen var gedigent. Det pulserende folkelivet i begge gatene var et skue verdt. I tillegg var den trekantformede parken rett nedenfor utstyrt med "de leende menn". Det var fjorten bronsefigurer av  overdimensjonerte menn som vred seg i krampelatter i ymse kroppsstillinger. En av Vancouvers store turistattraksjoner.
Jeg gjorde det til vane , før alle butikkbesøkene, å tilbringe et par timer på formiddagn der inne i den helt egenartede menneskelige atmosfære. Husk at dette er Canada, og ikke overfladiske California-USA. Her var det levende mennesker, akkurat som i Ballard.
Men det som imponerte meg nok en gang var effektiviteten. Det gikk på skinner, smokk,smokk! Ingen slinger i valsen overhodet. Sjelden har jeg bivånet en så effektiv organisering. Samtidig lå det en uforstyrrelig ro over det hele. Effektivt og avslappet.
Det virket på meg som de ansatte stortrivdes på sin post i likhet med klientellet. De blide og effektive serveringsdamer hadde en omgangstone med sine gjester som gjorde at jeg fikk følelse av at de alle var en eneste stor familie som stortrivdes i hverandres selskap.
Sandelig har Starbucks knekket koden også her på denne livsbejaende "hjørnekafe"!