onsdag 14. februar 2018

Tante Pippa sin ugudelige inn-ut radio

Jeg er født inn i en "religiøs bevegelse" som holdt meg i "fangenskap" i alt for mange år. Nemlig Norsk Sportsbransje. Det tok meg mange tiår å komme ut av dette stressende og økonomiske galematias. Skal du ha mye stress og hodebry, og dårlig lønn, velg sportsbransjen.
Samtidig ble jeg født inn i et sosialt system kamuflert som "den eneste rette lære i hele verden". Og det var de "sterktroende". Grunnet stor slekt på landet ga dette meg enorme fordeler når det gjaldt geografisk revir. Mens egersundere flest på 1950-tallet hadde bydelen som "sin verden", hadde jeg, i tillegg til store deler av Egersund, også Bjerkreim, Sagland, Hetlandsheia og Hovland i Helleland som "nedslagsområde". Et eventyr uten like.
Samtidig hadde jeg i praksis to "mødre". Mor i byen (100% bjerkreimsbu til sin døende dag) og Pippa på Hovland. (Mors søster). Jeg var nemlig så mye armer og bein at jeg i dag ville fått diagnosen ADHL. Mor trengte avlasting- ofte. Og resultatet var at jeg fikk følge det gamle hest-og-kjerre bondesamfunnet på ferden mot sin siste solnedgang- fra innsiden. Magisk!
"Mor nr. 2" het egentlig Petra. Men ettersom jeg ikke klarte å uttale dette i aller første barndom, så ble det Pippa. (Interessant at fruen til prins William heter Pippa)! 
Og Pippa hadde vært tjenestejente hos familien Bø i mange år. ( I huset hvor Arnt Olav Klippenberg og frue nå residerer). Pippa snakket meeeget varmt om alle sine mange år der. Hun ble nærmest adoptert som medlem av familien. Hun var en enestående forteller. Så når jeg regelmessig ser danske Matador, er jeg tilbake i Pippas verden i mellomkrigstiden.
Pippa hadde egne meninger. Det gjorde at hun hadde vært på sykkeltur i Danmark i 1925. Uhørt blandt de "rette troende" i sekten. Man skulle ikke unødig blande seg med "verdens børn". Og slett ikke med danske ugudelige! I tillegg røykte Pippa sigaretter! Som nok eneste i Det Almindelig Samfund. Min bestemor og et par av hennes søsken på sin side røykte pipe, ettersom det den gang ble sett på som "ekstra gudelig". Kristine Skipstad( "husholdersken" til Per Nodland) røykte nemlig pipe!! Derfor! Min mor kunne ikke utstå bestemor sin evinnelige damping på pipa.
Men det som skilte "mor" Pippa fra alle andre i sekten, var at hun hadde "ugudelig" radio i huset. Hvilken synd! For meg betydde det at jeg som eneste barn i sekten fikk samme naturlige forhold til dette "djevelens instrument"  som "verdens ugudelig børn". Ønskekonserter, barnetimer, fotballkamper og det hele var helt naturlige innslag i min barndom. Som eneste Per-onge. (Ungene av Per). Evig takk til Pippa! Jeg ble virkelig betatt av Erik Bye når han i ønskekonserten sang Anna Lovinda. Derfor er egentlig Erik Bye opphavet til navnet på min evig elskede damesykkel.
Ettersom det var mye besøk på Hovland fra sektefamiliene, var det interessant å se hvorfor jeg ga radioen navnet inn-ut-radioen. Radioen var liten og derfor lett å flytte. Normalt sto den på det lille runde bordet i et av hjørnene i stuen. Men- hvis noen av de mest fanatiske sektmedlemmene kom på besøk, gikk alarmen, og radioen måtte gjemmes i hu og hast.
Var det besøk av "de midt på treet" vedrørende gudelighet, kunne radioen stå fremme. Men det ble da understreket at radioen ble kun brukt til å høre værmeldingen. (!) Var det imidlertid besøk av de humørfyllte og "nokså syndige" i sekten, var det full guffe med "syndig musikk" fra radioen som beriket min barndom så til de grader! Takk Pippa for at du var den du var! Uten deg hadde mitt liv vært uendelig mye fattigere.  Jeg tør ikke tenke tanken en gang!