onsdag 21. desember 2011

JULEHANDEL, EGERSUND SENTRUM OG LOKALVAREHUSENE

I går tirsdag kveld var det som alle observerte surt, kaldt og meget glatt i sentrum. Byen var nokså folketom fram til 1600. Så tok jeg meg en rekogniseringstur rundt kl 1700 gjennom sentrum og bort på Eikunda Amfi. ( Det er kun torsdag og fredag mitt særdeles spesialiserte enmannsforetagende holder åpent til kl 1900 denne julen.)

Dette var en konsentrert opplevelse i å forstå hvorfor shoppingsenterne utkonkurrerer de gamle bysentra når det gjelder julehandel. På Eikunda kan du under slike utfordrende vær- og føreforhold parkere under tak og gå tørrskodd inn i senteret hvor det er lyst og varmt. Kontrasten til å hutre rundt i sentrum og lete etter parkeringsplass var slående. Det som var enda mer slående var det sosiale aspektet.
Eikunda er blitt en lokal møteplass i åpningstidene når været er på sitt mest ugjestmilde. I tillegg kan du få utført mange ærender samtidig. Sammenliknet med sentrums hovedgate var trafikken her av et helt annet kaliber. Det interessante var at det var  (unntatt supermarkedet) lite folk i butikkene i forhold de som vandret i "gaten".
Jeg var også innom Kiwi og Sparkjøp i samme slengen. Når det gjelder å presentere varene oversiktlig for å sørge for kjapp handel så er faktisk Spar fra mitt synspunkt klar nr. 1. Det var bra med kunder der. Samtidig  må parkeringsplassene utenfor være et stort konkurransefortrinn. Du finner som regel plass, og så er det rett inn.

Det utvidede Kiwi er uslåelig når det gjelder plassering midt i sentrum hvor du nærmest "detter" inn , gjør unna en kjapp handel til priser som konkurrerer med Rema. og har brukt minimum med tid. Vi andre som driver i sentrum skal være overmåte glade for å ha en ytterst konkurransedyktig Kiwi midt mellom oss.
Hvis vi sammelikner med Bryne så er Egersund i den lykkelige situasjon at Eikunda Amfi er en integrert del av sentrum sammen med sentrumsbutikkene. Ikke minst har vi Vinmonopolet som bindeledd. Viktig er det også at Eikunda ikke er et gigantbygg som overskygger sentrums småbutikker. Sentrumsgården og Lerviksgården er så pass ruvende at de nøytraliserer Amfiet. Så sentrums spesialbutikker har helt andre framtidsutsikter enn de på Bryne.
M44 er så gigantisk at det dreper handelsmessig Bryne Sentrum.Og når nå Vinmonopolet også flytter inn i et stadig mer ekspanderende M44 er jeg glad for at jeg ikke driver i Bryne sentrum.
For i Egersund har vi nemlig juleby og ølfestival i Rogaland mest koselige bysentrum! Og de stadig flere besøkende fra Nord-Jæren synes det er så mye mer avslappende koselig å handle i Egersund enn i stresset på Nord-Jæren!