torsdag 8. mars 2012

HVA ER MEST LIVSDREPENDE FORM FOR ENSOMHET?

Magasinet Time har jeg abbonert på i snart 50 år , og det har beriket mitt liv ubeskrivelig. I denne ukes utgave skriver Time om fenomenet singellife(enebo). Prosenten  i USA som lever alene uten livsledsager er idag 28 % av alle husholdninger (33 millioner). I Sverige er prosenten oppsiktsvekkende 47 og i Storbritannia 34.  Italia og Japan begge rundt 30 %.
Konklusjonen er at å leve alene betyr ikke at du nødvendigvis føler deg ensom. Det er en dyp sannhet i " den er aldri ensom som er i selskap med seg selv". Du kan ha et utstrakt sosialt nettverk som er ditt og ikke noe som er blitt påprakket deg av den du lever sammen med.
Time skriver at " å leve alene hjelper deg å leve ut moderne verdier- individuell frihet, personlig kontroll og selvrealisering. Å leve alene betyr at du kan gjøre det du ønsker ( innenfor lov og aksepterte sosiale normer)  på dine egne betingelser.
Og så hva er den mest drepende form for ensomhet?  Det er å leve med feil person!  Alle de i undersøkelsen som var skilt var fullstendig klare på akkurat dette punkt. Ensomhet i tosomhet er drepen! Som en kjent skuespillerinne sa det : " Det er  bedre å våkne opp alene om morgenen enn ved siden av en person som alltid vil være en fremmed for deg!"
Den økende skismissestatistikken viser jo at stadig fler tar konsekvensen av dette. Som likeverdige i arbeidslivet er ikke lenger ekteskapet et livsvarig fengsel for underkuede hustruer som tidligere nærmest ble betraktet som mannens eiendom.
Nå finnes det jo de som enten ved første eller senere forsøk finner "den rette". De har vunnet i lotto. Men for oss andre som stortrives som singel på livets scene med utstrakt sosialt nettverk er ekteskap ikke et alternativ.
Vi har valgt dette selv, på tross av mange muligheter.
For de som derimot er så innadvente og sjenerte at tilværelsen har tvunget på dem et nitrist singelliv er historien en annen.
Jeg har det imidlertid krystallklart for meg at de som lever sammen i en harmonisk og lykkelig  familie er de som kommer best ut. Så får Time mene hva de vil om det lykkelige singelliv.
Jeg legger dette ut på facebook slik at enkelte som vil kan kommentere konklusjonen til Time magazine.