mandag 19. mars 2012

MENNESKE SOM MENNESKE DØR NÅ LANGSOMT UT

I siste utgave kvalitetsmagasinet The Economist er det en artikkel med overskriften: SLAVEN  AV  SMARTTELEFONEN . Den er illustrert med en lutrygget mann som er lenket til smarttelefonen med både håndjern og fotlenker. Konklusjonen på artikkelen var at "moderne mennesker overgir mer og mer av sine liv til smartphonene".  60 % av tenåringene og opsikktsvekkende 40 % av "gamlisene" betraktet seg selv som særdeles avhengige av smartphonen.
Og jo "smartere" telefonene etterhvert blir, mer og mer avhengige blir brukerne ettersom de ikke lenger har noe eget liv. SMARTTELEFONEN  ER LIVET !
En artikkel i Tme hadde overskriften " Hvordan Apple revolusjonerte våre liv".  Konklusjonen var at nå var smartphonen blitt diktatoren og mennesket slaven. En så selvsagt ting som privatliv er nå i ferd med å forsvinne. "Vi har nå gitt bort våre hemmeligheter, våre drømmer , vårt indre univers og vi står alle helt nakne tilbake. Computeren som tillot oss å stirre i undring inn i hele verden, tillater nå hele verden skånselsløst å stirre flombelyst inn i det innerste av det innerste i vårt sjelsliv."
Fra mitt stambord på Hauen Kro observerte jeg lørdag etttermiddag følgende. På bordet rett overfor meg satt 3 unge damer og hadde det veldig gøy med sine smartphoner. Så dumpet det ned på nabobordet en familie med to barn rundt12-14 år. De hadde ikke før satt seg før barna flyktet inn i hver sin Iphone, fullstendig oppslukt.
Grunnen til at jeg personlig har vært imot mobilene er at jeg har anet med forskrekkelig sikkerhet hva som ville skje. Et fenomenalt arbeidsredskap har blitt ikke bare slavedriveren, men i tillegg et monstrum som langsomt og sikkert utrydder mennesket som et tenkende vesen med hver sine egne drømmer og fantasier.
Og der er vi nå. Å føre meningsfyllte, berikende og uforstyrrede samtaler er snart bare et fjernt minne. Ringer telefonen, så er det giv akt  på sekundet! Selv om du er midt i det midterste av den fysiske kjærlighetakt. Seriøse undersøkelser har vist at opptil 90 % av et (nevnt) lands kvinnelige befolkning ville avbrutt samleiet hvis telefonen ringte. Uten minste betenkning!
På en planke i taket i Saloon Kakadu står det med utskårne trebokstaver: UTEN  DRØM  OG  MOT- INTET LIV.  Så nå når smarttelefonen har tatt våre drømmer, hva har vi igjen da? En tom eskistens uten egen sjel??  Jeg bare stiller spørsmålet.