onsdag 28. mars 2012

MENNESKERASENS INDRE BORGERKRIG

Følelsesapparatet i et menneske er konservativt. Det som er spilt inn av inntrykk fra starten av- det sitter som regel urokkelig innprentet resten av livet.
Hjernen derimot er radikal. Hjernen observerer fortløpende forandringene i samfunnet uten at følelsene lar seg styre det minste av det. Følelsene kontrollerer personligheten.
Denne problemstilling har jeg faktisk fastslått utfra egne erfaringer. Det er ikke noen andre enn livet som har lært meg dette.
Når jeg vandrer gjennom sentrums tomme gater etter middag på Hauen Kro observerer jo hjernen at det er øde og tomt og at noe som var aldri kommer tilbake. Det er utviklingens ubønnhørlige gang. Følelsesapparatet derimot befinner seg i Egersund Sentrum rundt 1950 med et yrende liv i gatene og familier i alle hus. I den hule og hi jeg nå residerer alene bodde vi i 1950 3 familier med totalt 15- femten-individer! Slik var det overalt. Stinn brakke.
Det som slår meg av forandring til det verre er følgende to spørsmål som sto oppslått med megabokstaver i danske Politiken:
NÅR  VAR  DU  SIST  TIL  STEDE  I  EGET  LIV?
OG  HVOR  GÅR  DU  SÅ  HEN  MED  RESTEN  AV  DETTE  DITT   ENE  LIV ?
På det første spørsmål kan befolkningen rundt 1950 svare: "HELE  TIDEN!"  Dagens utgave av menneskerasen svarer:"ALDRI".  (Satt helt på spissen!)
På den andre spørsmålet ville de rundt 1950 svare: " Framover mot et stadig bedre samfunn". Dagens oppkavede befolkning ville derimot svare: " Har ikke peiling i det hele tatt!"

Ønsker jeg med dette blogginnslag å si at jeg ønsker å skru klokken tilbake?  NEI, NEI,NEI,NEI!
Det er bare " gamle" folk som tenker mer på fortiden enn framtiden.
Og alt var ikke bedre før! Det er nå ganske sikkert. Folk var utslitt i 50 års alderen mens de i dag i åttiårsalderen planlegger neste eksotiske utenlandstur.
Men en overmåte viktig luksusfaktor hadde forgående generasjoner i overflod. Nemlig TID. Og denne luksus er den eneste som ikke kan kjøpes for penger.  Nå for tiden har nemlig ingen lenger TID  til å være tilstede i eget liv.  Og så kan man jo spørre seg selv dette forskrekkelige spørsmål: " HAR  DET  OVERHODET  NOEN  SOM  HELST  MENING  Å  VÆRE  TILSTEDE  PÅ  MODER  JORD   NÅR  DET  LEVENDE  LIVET BLIR BORTE FRA OSS  SOM  SAND  SOM  RENNER  GJENNOM  FINGRENE?         HAR  DET?????