tirsdag 11. juni 2013

Fossekallene i elva ved attraksjonen Terland Klopp

Jeg har  nettopp kommet i hus fra en nostalgisk miniekspedisjon hvor jeg har plukket liljekonvaller i min bardoms bygd Helleland. Å gå inne i skogen og nyte dens uforstyrrelige ro, høre på fuglesangen og ta inn den himmelske duft av konvallene- det er for meg inngangporalen til et barndommens eventyrland som kun lever i mitt minne som et overjordisk og magisk kapittel.
Etter å ha badet ånden i denne luksus, kjørte jeg videre med Rudolf ( min 24 år gamle Peugeot som er rød på nesen) til Terland Klopp. Denne står på listen over nasjonale severdigheter og fikk topp score i Dagbladet; ja faktisk høyere enn Sogndalsstrand!!!!
Jeg vandret langsomt over dette monument over forgangen ingeniørkunst når det gjelder brubygging. Og det er selve den overdådige naturscene i bakgrunnen som gjorde at Dagbladet ga Terlandskloppen toppkarakter. For der troner sjømerket Gya-aksla i all sin velde. Omgivelsene i Sogndalsstrand blir litt stusslige og smålåtne  i sammenlikning.
Mens jeg sto midt på broen og hadde Gya-aksla rett i siktet, dukket plutselig to utgaver av Norges nasjonalfugl Fossekallen opp på steinene i den brusende elv. Jeg satt på en av stabbesteinene på brua og betraktet dem i "evigheter", mens elvebruset var den perfekte symfoni til å akkompagnere denne storartede naturopplevelse.
Nå skal jeg ta de generøse mengder konvaller jeg plukket og plassere dem i mitt filosofiske rom i omkrets rundt tenkestolen. Så skal den intense duften strømme på som en luksus som ingen penger kjøpe kan. Livets magiske opplevelser er nemlig magiske fordi det ikke er noen prislapp på dem, og for at de ikke er tilgjengelige for overfladiske materialister . Sistnevnte har glemt de meget vise ord fra den  store greske skipsreder Aristoteles Onassis:

"Når et menneske hevder at man kan oppnå alt med penger, kan man være helt sikker på at vedkommende aldri har hatt noen !"

Når det gjelder dette begrepet penger, så har skuespilleren Al Pacino hatt en særdeles interessant betraktning i så måte:
"Det som er det geniale med penger, er alt det du kan forvandle dem til ."

For min egen del vil jeg tilføye at penger er et fantastisk redskap å bruke. Men når det blir målet, ja, da har man redusert seg selv til en grå stakkar av en pengepuger. Det er den typen som passet særdeles godt inn i de tidligere bedehus hvor man tilba den uhellige treenige B:

Bibelen   Bedehuset   Bankboka
Ingen er vel i det minste tvil om hvem av disse tre faktorer som var den mest tilbedte!   ?????