onsdag 29. april 2015

Lombard Street/San Francisco og Lerviksbakken/Egersund

Da jeg besøkte San Francisco i 2005, oppdaget jeg en av de store turistattraksjonene i verdensbyen. Og det var Lombard Street med alle sine innlagte svinger i bakken i enden av streeten. Det reklameres med at "this is the most crooked street in the world". Bakken kan kjøres med vanlige biler, helst maks 10km/t. Denne severdighet er faktisk på høyde med den verdensberømte bro, Golden Gate! Folk tar bilder av hverandre hele tiden, og i det hele tatt.
Så slo det meg at Egersund hadde , som eneste by i Norge, muligheten til å overgå Lombard Street når det gjelder antall svinger i en bakke midt i sentrum. Bakken heter Lerviksbakken og kan tilrettelegges med 9 svinger hele bakken til Årstadgaten, en sving mer enn Lombard Street, hvis jeg ikke husker feil. Svingene ville ikke blokkere for biltrafikk i Lerviksbakken, og  tilgang fra Peder Claussens gate er sikret. På den ene siden av bakken er det jo ikke bolighus, men bare en lang trapp.
Jeg har skrittet opp svingene i bakken flere ganger, og denne ideen vil simpelthen  ikke slippe taket i meg. Det vil ikke bli noe stort økonomisk løft, ettersom svingene skal bygges opp med flott trevirke og blomsterbed på toppen av trevirket. Det blir et magisk syn fra Lerviken med en lang buktende slange av flotte roser m.m. helt fra bunnen ved Sjokoladehjørna til topps. Dette er den ene siden av dette spennende prosjekt som kan gi Egersund megareklame rundt om i vårt fedreland.
Den annen side er den sosiale. Og det er at det en gang i året arrangeres billøp. Deltakerne fra hele fylket stiller med hjemmelagede Ola-biler.  For anledningen er alle de nederste veggene i svingene vattert for å hindre minste muligheter for skade. Det blir utdelt pokal til den mest fantasifulle Olabil. I tillegg til at alle som vinner sine aldersklasser også får pokal. Det vil bli en klasse for hvert år mellom 7 og 14 år. Blir deltakelsen stor nok, kjøres det utlagsheat slik at det blir 6 som går til finalen i sin aldersklasse.
Dette show vil gjøre at mange rogalendinger vil få et sterkt forhold til grønne og vårlige Egersund i tiden rundt skiftet mai/juni. Og da har Egersund noe aldeles enestående som ikke kan kopieres i noe annet bysentrum i Norge.
Jeg luftet tanken for sympatiske Kari Robertson i Sentrumsforeningen. Hun besøkte med i dag i Saloon Kakadu. Hun tente på ideen. Jeg sparker med dette blogginnlegg ballen videre til min gode venn og bloggleser , borgermester Leif Erik Egaas.
Se hva julebyen har gjordt med Egersund! Se hva Oktoberfesten har gjordt for Egersund! Det finnes julebyer og oktoberfester andre steder i verden. Men Olabilkonkurranse midt i Egersund Sentrum blir vi alene om. Det blir selvfølgelig innslag om dette enestående opplegg på fjernsynet. Speaker med  svære høyttalere er også på plass slik at tilskuerne i bunnen av Lerviksbakken kan følge løpsutviklingen til den enkelte kjører på hele strekket.
De nederste 9 svinger i Lerviksbakken blir permanent, men vi kan også i anledning Olabilløpet forlenge kjøredistanset helt fra toppen av Kjeld Bugges gate. Svingene på den strekken kan enkelt markeres med de lysende markører som brukes vanligvis når trafikken skal omdirigeres fra en gate til en annen.
Leif Erik! Dette må vi bare få til! Det vil være en grov unnlatelsessynd (slik jeg seg det) til å la denne enestående anledning gå fra seg. Når Egersund har fått seg tildelt Lerviksbakken, har Egersund også fått forpliktelsen til å gjøre maksimalt sosialt utav den. Vi trenger alt det liv i "det døde sentrum" som er mulig!!!!