mandag 27. april 2015

Strålende søndagstur til Nære Sørland

Fordelen ved å leve alene fysisk er at du kan ta ting på sparket når det gjelder søndagsutflukt. Værmelding lørdag var at det skulle bli strålende sol søndag i Flekkefjord/Farsund området. Så da var det bare å starte min konsentrerte mini-Sørlandstur tidlig søndag morgen 26.4. (0545).
I ensom majestet filosofiserte jeg meg gjennom månelandskapet mellom Jøssingfjord og Åna Sira, og ankom mitt kjære Hotell Maritim i Flekkefjord rundt 0700- 1 time før frokosten offisielt åpnet. Ina Jeanette Modalsli var imøtekommenheten selv, som sist lørdag. Jeg innlosjerte meg i favorittkroken med total "kontroll" over restauranten og flott utsyn mot havnen og hollenderbyen. Det ble en fire (4!) timers lang dvelende frokost med perfekte egg, lesing av Fedrelandsvennen og Agder, pluss løsning søndagskryssordet i VG. Det er også alltid interessant å meget diskret studere hotellgjestene. Stor sosial, naturlig og levende opplevelse.
Strekningen Vikeså-Stavanger på E39 må være en av de mest nistriste på hele E39. Hvor nitrist den er, ser du krystallklart når du etter å ha krysset E39 over Fedafjorden, tar av til høyre etter første tunnellen og entrer 465 mot Farsund. Det voldsomme utsyn som åpner seg utover Åftefjorden når du ankommer Åpta er verdt hele turen. Sannelig ikke noe småputlete landskap!
Og så er det Listastrendene, da! De to timene jeg vandrer her, er for meg nå i "voksen" alder blitt den helt store naturopplevelsen. Sannelig har jeg i et par generasjoner travet Dalanes daler og fjell, men!, det var en annen tid, og for meg, et helt annet land. Nå er det det evig omskiftelig og endeløse hav som gjelder. Og så har jeg stort sett strendene helt for meg selv! En naturopplevelse i den øvre eksklusive luksusklasse!
Fra Farsund til Lyngdal kjører du langs Lyngdalsfjorden, også en mektig og samtidig intim naturopplevelse. Mye nær-innlands-Sørlandsidyll får du med deg på kjøpet.
Denne strekningen er bare intim-forretten  til strekningen Lyngdal-Spangereid. Omskiftelig og intim naturidyll er bare de to første fornavnene! I så måte er dette en "naturhøydare" på turen. Som du nærmer deg Spangereid sentrum kjører du over broen i den nye kanalen som forbinderGrønsfjorden med Lendefjorden direkte. Du  slipper med båt å runde til tider værharde Lindesnes fyr.
Og så er det "stormannsgale" Lindesnes Havhotell da! Det var jo et økonomisk galematias, som visstnok kjørte hele prosjektet ettertrykkelig i grøfta. Men- nå er det her. Og takk for det!! Resepsjonen er jo av en slik storslått verdensklasse, at til og med den amerikanske presidenten ville blitt imponert. Takket være mitt medfødte gode humør fant jeg tonen med den blide sørlandsbetjeningen fra første stund da jeg oppdaget "paradiset" for tre år siden.
Og så settingen da! Med direkte havfjord-utsikt fra restauranten. Havhotellet har søndagsbuffet mellom 1200 og 1600. Mye lækkert, ikke minst fiskesuppen.
Da jeg ankom kom superblide- og vennlige Renate strålende i mot meg og ordnet øyeblikkelig bordet med den beste havutsikt. Det som slår alle gjestene øyeblikkelig, er at det er en sjelden god (og ekte!!) samarbeidens ånd mellom hele betjeningen. Sannelig gir de  "det blide Sørland" et ansikt å huske for livet!
Jeg ble sittende lenge etter buffeten og nøt til de grader utsikten, desserten, store kvanta god kaffe og resten av VG-kryssordet. Boy, o,boy kan livet enkelte ganger berøre "himmelens" forporter!!
Jeg "kjørte meg ned" til "virkeligheten på strekningen Spangereid-Vigeland, også mye sørlandsidyll. Og så til slutt plankekjøring til "the world town named Egersund". Turen med det hele anbefales- til de grader!!!!