mandag 28. desember 2015

Trim hjernemuskelen regelmessig og lev mer

Hvis du er kommet over den første ungdom, er det en kroppsdel som du kan holde ung mye lenger enn fødselsdatoen skulle tilsi. Og det er hjernen! Redskapene som skal til er nysgjerrighet på livet generelt hele tiden og humør så det holder. Den barnlige nysgjerrighet er en gudegave som må hegnes om som om det var gull. Selv om du er fysisk lenket til rullestolen!
Nå det ikke alle gitt å unngå skjebnen med at hjernen forvitrer som følge av faktorer du ikke har hatt minste muligheter til å gjøre noe med. På samme måte som hvis du skulle vært født inn i en slekt med arvelige hjerteproblemer. Livet er ikke rettferdig og sannelig ikke en øvelse for amatører.
For de av oss pensjonister som har kommet oss sånn noenlunne gjennom livet fysisk og mentalt, er det faktisk noe vi kan gjøre selv for å hindre for rask aldring innvendig (nedenfor hodet).
Røyker du, drikker leskedrikker med mye sukker i, er overvektig med lite mosjon og stresser mye, da er du ifølge en avisartikkel på veien mot hurtig aldring.
Det viser seg at inaktivitet er mye verre enn røyking. En sjokkerende stor andel av ungdommen når ikke opp til kravet om minimum 30 minutters fysisk aktivitet hver dag! Inaktivitet er faktisk en av de største dødstruslene.uansett alder, ifølge en professor.
Personlig er jeg særdeles obs på at aldringsprosessen kan senkes ved å spise fet fisk, stresse mindre og mosjonere mer. Og ikke minst ved regelmessig å utfordre hjernen.
Å oppdage nye verdener, ikke minst innvendig, kan gi godt voksne mennesker stor glede. Og det er her nysgjerrigheten kommer inn.
Selv gleder jeg meg som en unge til å lese boken med titel Da Gud ble til forfattet av Kjell Kristensen. Jeg hadde svære leseplaner for julen, men jeg rakk bare forordet av denne gullklump av en bok. Og jeg er allerede (utfra forordet) enig med en anmelder som mener boken burde vært pensum i den videregående skolen.
Pensum burde også vært SAPIENS - en kort historie om menneskeheten av Yuval Noah Harari.
Jeg leste sistnevnte langsomt, og det skal jeg også nå gjøre med Kristensens bok. 
I forordet til Kristensen bok kom det ogå fram noen interessante tall. 16 % av verdens befolkning (7,1 milliarder) er definert som ikke religiøse, 33% kristne, islam 21 %, hinduisme 14%, buddhisme 6 %. Ekstra interessant er at jøder sammen med sikher (India) utgjør bare litt over en halv %!!

Som ganske ung leste jeg et engelsk orspråk som endret livet mitt totalt. Once the mind is expanded, it will never constrict. (Med en gang ditt sinn er blitt utvidet, går det aldri tilbake). (Til utgangspunktet).
For de av mine godt voksne facebookvenner som fortsatt ønsker å utvikle sin hjerne og ånd, anskaff deg Kjell Kristensens bok. Og er du i Danmark kan du få kjøpt Sapiens på dansk i en av de mer velassorterte bokhandlere.
Etter å ha fordøyet disse særdeles opplysende bøkene, blir du aldri mer den samme. Men- hvis du er 100 % fast i troen på Kristus (og lever harmonisk med Ham) spørs det om du skal utsette deg for noe som kan gi deg urolige netter. Og spesielt ikke hvis du er overbevist om at alle andre enn "kristne" er hedninger. Slike oppriktige kristne kalles "vantro hunder" av enkelte ikke-kristne.