fredag 28. oktober 2011

EGERSUNDS AVENUE 1905 OG GADO I SOGNDALSSTRAND

Jeg er imponert over hva Sokndal har fått til i Sogndalsstrand og klart å lage "gado" til en av Rogalands største turistattraksjoner. Denne intime strekningen langs åno er grei nok, men sammenliknet med Avenue 1905 i Egersund er det nokså puslete.
Avenue 1905 starter på en av landest flotteste steinbroer, Hestavad Bro som er ommgitt av månelandskap. Så beveger du deg nedover Øvre Nyeveien som er en storslått naturopplevelse der den vandrende skuer utover Slettbøvatnet for så ta en avstikker innom holmen Elverhøy. Du fortsetter nedover Nyeveien som egentlig er et dalføre. Nedre Nyeveien  starter med fossefallene i Aleksandersvingen og slutter ved Damsgård bro.
Du vandrer videre langs Elvegaten-Storgaten-Kirkegaten til du kommer til Torget. Så tar du fatt på Rogalands mest majestetiske gate som  er Strandgaten. Sjelden ser du så mange stilarter representert som her. En storslått kulturopplevelse!
Ytre del av Avenue 1905 starter ved Ytre Havn og ender i Ytre Fjellpark. Kontrasten mellom veldige Egersund Havn og heielandskapet ved Hestvad Bro er spektakulær. Avenue 1905 er muligens den  veistrekning i hele Norge hvor du opplever mest på kortest distanse.Med riktig markedsføring kunne dette blitt fortjent nok Norges mest berømte strekning.
Ideen fikk jeg for noen år siden og lanserte den for jounalist Arnt Olav Klippenberg i Stavanger Aftenblad. Avisen tente på ideen og spanderte to sider. Dette igjen gjorde at jeg fikk et kort fra den gang statsministersekretær Gunnar Kvassheim hvor han støttet både Avenue 1905 og Boulevard 2005. (Strekningen Rådhuset-Torvet.).
Enden på visen ble at på dagen 7.juni 2005 (hundreårsjubileet for unionsoppløsningen med Sverige) ble begge disse strekningene åpnet fra Rådhuset med 1500 barn til stede. Skiltene for Avenue 1905 står på Damsgård bro og skiltet Boulevard 2005 står på Egersund Rådhus. Skiltene er sponset av Dalane Energi og Dalane Tidende.

Så hvorfor er Gado i Sogndalsstrand berømt mens Avenue 1905 er nesten ukjent. Stikkordet er markedsføring. Mens sokndølene er begeistret for Gado har Avenue 1905 blandt enkelte "førende" egersundere blitt motarbeidet fra første dag med surhet og tverrhet. Det som undrer meg mer enn noe er hvorfor nå redaktør Gunnar Kvassheim ikke driver noe mer markedsføring for denne enestående strekning i Norge. Hvis ikke han hadde inspirert meg med sitt kort fra statsministerens kontor, hadde jeg ikke gått videre med ideen. For ideen som kom seilende fra oven inn i min hjerne hadde fortjent maks uttelling. Og til nå har det ikke kostet skatteborgerne en krone.  Byrommet ville sannsynligvis kostet 50 millioner med årlige sjusifrede driftsutgifter.  Mens investeringene og fremtidens driftsutgifter for Avenue 1905 er kroner null!