tirsdag 18. oktober 2011

HVA BETYR DET " Å STÅ I BUTIKK"?

På Damsgård i Egersund hadde vi i "gamle dager" (1950 tallet) gammeldagse butikker hvor de ansatte "sto i butikk". De mest typiske butikkene i så måte var hos Judith Ege (kolonial)  og Hedvig på hjørnet (snopebutikk + tobakk). Jeg husker spesielt Judith bak sine tykke brilleglass som sto som solid påle rett opp ned bak disken. Så for meg vil alltid det "å stå i butikk" være forbundet med Judith. Når hennes moromann av en ektemann, Abram, var inne og showet, kunne det faktisk vanke gratis snop.
Jeg regnet ikke med at jeg noensinne mer i det moderne forretningsliv skulle treffe på noen igjen som "sto i butikk". Men det opplevde jeg faktisk i fjor. Og av alle steder, Kaikoura på New Zealand. Denne lille byen ligger eventyrlig til ved Stillehavskysten nord for Christchurch. Hele strekningen fra  Oaro til Wharanui  er en langt sammenhengende natureventyr. (Bruk Google).
Og akkurat her i Kaikouras hovedgate West End fant jeg en butikk hvor damen "sto i butikk". Det var det lokale alkoholutsalget damen regjerte med myndig mine. Hun sto rett opp ned bak sin disk og så streng og pottesur ut samtidig. De tre dagene jeg oppholdt meg i Kaikoura besøkte jeg et utall butikker. Men jeg måtte innom henne minst et par ganger til dagen. Det var nemlig en opplevelse å skru tiden tilbake og oppleve Judith i streng utgave. Judith var ikke streng, men litt fjern til tider.
Når jeg nå planlegger min tredje ekspesisjon til New Zealand nå i hele november, skal jeg bestemt innom hennes alkoholutsalg igjen for å sjekke om hun fortsatt "står i butikk" og er like sur.
Hvis du noensinne har anledning, stopp opp i Kaikoura og bo på motellet Ocean Wiew. Det lever sandelig opp til navnet. I november er det overgang fra vår til sommer på denne eventyrlige øy. Så kan du våkne opp om morgenen og se utover haver og skifte fokus til den mektige fjellrekke rett innenfor med den snødekkede toppen Manakau (2609 m.o.h.) som selveste keiseren blandt de mange andre snødekte topper.
Australia er magisk, men New Zealand da.......