tirsdag 8. mai 2012

TRAGISKE LØKKEN OG MAJESTETISKE RUBJERG

Etter at min forretningsekspedisjon i området Aalborg var unnagjordt kjørte jeg vei 559 mot Store Vildmose. Der kan du kjøre 10 km. rett fram på paddeflat vei og lure på om du er på den amerikanske prærie. Noe lignende finnes ikke i Norge. Det er i det store og hele en misforståelse i Norge om at Danmark "er så lite". Det være så langt derifra. Og jeg vet. Jeg har gjennom de siste 30 år fartet vårt blide naboland på kryss og tvers. Jeg blir stadig imponert av dimensjonene og ikke minst variasjonen!

For unge partyturister har Løkken vært et begrep. Det er på samme måte som Queenstown på New Zealand. Begge steder er berømte for å være berømte. Begge steder bør unngås hvis du vil ha originale opplevelser fra landet du besøker.
For få år siden besøkte jeg Løkken og husker det som ikke noe særlig verdt å besøke. Jeg stakk innom denne gang på vei til ferjen i Hirtshals. Jeg bare sier: "Du gru og skrekk". Butikkene var overfyllte av trøstesløse varer, og alt var med 50 % rabatt. Hele Løkken virket som en dumpingplass for masseprodusert og unødvendig dill og dall. Fra mitt høyst subjektive ståsted var hele Løkken en eneste lang tristesse. Vil folk bruke sin kostbare ferietid og sine penger der sier jeg bare: " Lykke til".

Særdeles trist i sinn på vegne av turistdanmark kjørte jeg videre oppover og etter bare 10 km. opplevde jeg noe aldeles annerledes. Dette var noe annet! Der tronet 72 meter høye Rubjerg Knude overfor sandstrendene og fyret delvis dekket av sand som det naturlige midtpunkt på toppen. Og denne opplevelse hadde jeg ikke blitt oppmerksom på før nå! På tross av at jeg hadde vært i området mange ganger før. Bilen ble parkert , og det ble en vandring på et par snaue kilometerne mot sanddynene som lignet på de vi så i filmen Lawrence of Arabia.
Etter å ha passert en større saueflokk bar det oppover ankeldypt i sanden mot toppen. Og utsikten fra den toppen kan bare beskrives med ett ord. GOTT-A-BANEN! Å stå på Varbergtoppens 125 meter høyde og skue utover havet, Egersund havn og heiene er en mektig opplevelse. Men dette var av en annen divisjon. De milevide strendene langs Jammerbukten, det paddeflate, milevide landskapet dandert med vindmøller alle vegne, Arabialiknende sanddyner kilomervis i begge retninger - det er den råeste og mektigste naturopplevelse jeg har hatt i Danmark til nå.
Gå inn i ditt nærmeste reisebyrå og få med det brosjyren Mit Nordjylland. Blandt sidene finner du et meget detaljert kart. Tegn en rød ring rundt Rudbjerg Knude midt mellom Løkken og Hirtshals. Bruk en hel dag i området. Har du noe sans for mektig natur så vil den særskilte opplevelsen følge deg resten av din tid!
Bestem deg i dag!