lørdag 5. mai 2012

VÆRELSE NR. 122 PÅ BRØNDUMS HOTELL I SKAGEN

Room nr. 510 , Best Western Executive, Seattle og værelse nr. 122, Brøndums Hotell, Skagen.
To forskjellige sivilisasjoner i to forskjellige stjernesystem.
Room nr. 510 , gedigent, to svære dobbeltsenger, 40" flatskjerm, bad, dusj, utsyn til the Space Needle og iøvrig trøstesløs arkitektur omgitt av mye, mye trafikk.
Værelse 122, knøtt lite, en enkeltseng, håndvask. tregulv, bord og stol fra hundre år tilbake, vindu og vindushemper likedan. Utsyn til Skagens særegne arkitektur med røde taksteiner sammenføyet med hvit sement, måker som flyver, fugler som synger og forøvrig luksuriøs fred og ro.
Jeg ankom Skagen søndag 30.4 rundt middagstider. Før innsjekking bar det bort til den lokale baker for innkjøp av Jyllandsposten, Berlingse Tidende, Politiken, NordJyskStiftstidende. Alle gedigne søndagsutgaver. Tilsammen veide de "flere kilo".
Værelset var ikke klar før kl. 1400. Det ble to timers ventetid. Det gjorde ingenting. Jeg fikk kulturopplevelse av ypperste verdensklasse fra "en lengst forsvunnet tid". Jeg satt i den største av de ærverdige stuer med tilhørende møblement og fulgte de stramt og overmåte stilige kelnerne (tjenere på dansk) servere de like elegant kledde gjester som omkranset bordene med hvite duker dekket med sølvtallerkener og bestikk. Stil, kultur og historie i en magisk forening. Så langt fra McDonald og fastfood som det går an å komme.
Så var rommet klart. Puter og dyne stablet sammen i vinkelen mot veggen som støtte for den kulturelle avislesing og fordøying av de berikende aviskronikker. På det området utklasser Danmark vår fedreland Norge fullstendig. Smak på en av titlene: " Kernen i forandring er viden om det unikke." For å spisse den danske stemning ble det selvfølgelig inntatt "en lille" eller to eller tre.
Rundt kl 1700 var det klart for vandring til Bodilles Kro. Den ligger i samme kulinariske klasse som Brøndum, men er noe mer "folkelig" i den forstand at det ikke finnes hvite duker og at det lune miljø med masse malerier fra Skagen tilsier en mer avslappet kleskode.  ( Men for all del, jeg observerte flere av gjestene i restauranten hos Brøndum iført jeans og joggesko!!)
Fyllt spetteflyndre med reker er Bodille Kros spesial. Og for en som ikke drikker øl i Norge var det mørke ølet nesten på nivå med det svarte øl på New Zealand.
For meg er kombinasjonen Brøndums Hotell og Bodilles Kro det eneste som duger i Skagen ettersom jeg er "godt voksen" og mistrives med ståk og støy. Imidlertid er utbudet av hoteller og spisesteder i Skagen så omfattende at enhver vil kunne finne noe som faller i vedkommendes spesielle smak.

Men det som  må være et absolutt mål for alle som besøker Skagen er å gå ut på Grenen. På den korte strekningen på Kattegat-siden er det som regel meget folksomt. Fortsetter du imidlertid vesteover på Skagerak-siden kan du gå lenge uten å treffe ene eneste sjel. Det anbefales på det sterkeste!
Hvis moderne mennesker hadde fått valget mellom å bo en hel måned enten på Room nr. 510 eller værelse 122, hadde alle som en uten betenkning valgt 510 som også er det riktige valg med hensyn til praktisk komfort.
For meg ( og andre solo særinger) er det imidlertid ikke den ringeste tvil.  Ikke minst for de harmoniske omgivelsene som moderne mennesker ikke har tid til å nyte. Iphonen tar jo hele deres tid.