mandag 17. november 2014

Mandal, Egersund og golf.

En av mine nære diskusjonspartnere var innom i dag og foklarte at han var blitt helt hektet på golf. Han talte så varmt om "sporten" at han fikk meg til å betrakte golf med litt andre øyne heretter. For meg har alltid golf vært en snobbesport som ikke har annet formål enn å være en selskapsklubb for folk med for mye penger og for mye tid.
Men begrepet "snobbesport" har jo forlengst gått ut på dato. Sporten er blitt svært så demokratik. Min gode venn forklarte meg inngående at det var ikke "bare å slå en golfball". Det var også mye psykologi og timing inne i bildet. Det er slike  samtaler som utvider horisonten og fjerner en del forutintatte meninger. Og så er jo golf meget sosialt da. Og i motsetning til treningsstudioene får man her frisk luft.
Vi diskuterte også "tvillingbyene" Mandal og Egersund. Begge har samme innbyggerantall og ligger plassert ikke så alt for mange mil fra nærmeste "storbyer", Stavanger og Kristiansand.
Da jeg i sist uke (som beskrevet på min blogg) var i Mandal ble jeg tatt helt på senga av det fantastiske kulturhuset. Mandalittene var tydeligvis og forståelig nok stolte av signalbygget. "Det har gjordt noe positivt med oss" var et setning som  gikk igjen blandt flere.
Stikk motsatt gjør det også noe negativt med en befolkning som har en stygg klosse som "kulturbygg", som i Egersund. Der finnes ikke en anstendig heis engang.
Egersund er en overmåte praktisk og idyllisk by å bo i. Men den politiske stakkarsligheten som gjennomsyrer byen er det største hinderet for å utvikle Egersund til selve framtidsbyen i Rogaland. Når det gjelder  ta fatt på parkeringsutfordringene har Mandal gått resolutt til verks. De har skutt ut en svær fjellhall med parkeringsmuligheter i to etasjer.Det nye shoppingsenteret som nå rett før jul, har en svært parkeringshus i flere etasjer vegg i vegg. Men så koster det jo en del å parkere da. Jeg betalt kr. 18 pr. time. Og gratisk parkering som i Egersund (og mange danske byer) er jo et gode vi helst ikke vil unnvære.
Den politiske stakkarsligheten i Eigersun kan ikke ble bedre belyst enn vanviddet rundt planene parkering som skal være gratis de to første timer, og så skal det betales!
Det er et aldeles umulig opplegg- helt umulig å kontrollere. Det er bare byråkratear fjernt fra den praktiske virkelighet som kan komme opp et slikt - i mine øyne- alldeles tullete opplegg.
Enten har vi parkeringsbetaling fra første minutt, eller så er det gratis. Som på Eikunda.
Det går ikke an å være litt gravid.