fredag 29. desember 2017

Eigersund- før og etter Trollpikken.

Vi nærmer oss slutten av 2017- et år i Trollpikkens tegn. Ja, så mye PR har denne potente steinformasjonen gitt Eigersund at vi kan snakke om tiden før og etter Trollpikken. Det er bare å takke, bukke og se de virkelig store mulighetene denne Superkjendisen gir lokalbefolkningen.
Ringvirkningene kan vi bare ane. I forhold til Prekestolen og Kjerag er Trollpikken et " kortreist lavterskel-tilbud" på så mange vis. Det koster ikke skjorta å parkere, og du behøver ikke  være topptrent for å gjennomføre turen. Barnefamilier trenger ikke vokte smårollingene hvert bidige sekund på den fysisk overkommelige turen i et relativt flatt lanskap.
At de folkevalgte nå aner hvor mye dette moderne eventyr vil gi av gratis PR for Eigersund i årene som kommer, er gledelig. Å støtte de ansvarlige for "operasjon magisk Trollpikk" med et solid årlig tilskudd, er ekstremt effektiv bruk av markedsføringsmidler.
Trollpikken er ingen døgnflue. I årene som kommer vil den bli en av "må har vært på" destinasjoner i Rogaland. At det lokale næringsliv nå henger seg på med allverdens Trollpikken-produkter, er helt greit, så lenge det er "ordentlige" produkter og ikke plastikk-søppel.
Psykologisk er selve navnet på severdigheten så genial at opphavsmannen til navnet skulle hatt egen plakett under Trollpikken. Egersund må ennå en stund leve med sektestempelet fra omverdenen. Og da er det godt at vi har Oktoberfesten og Trollpikken som motgift mot denne seiglivede oppfatningen.
Selv ihuga bedehusdamer uttaler nå det virkelig freske navnet med den største selvfølge, og uten at de føler at de må vaske munnen etterpå.
Og så er det selve den dramatiske historien da! Der slår Trollpikken både Kjerag og Prekestolen aldeles ned i støvlene. Du snakker om at da Lasarus stod opp fra det døde! For ikke å snakke om en enda mer berømt skikkelse i bibelhistorien som gjennomgikk det samme "under". Man kunne jo produsert en film om kastreringen og "oppstandelsen".
"Skurken" i filmen er jo ansvarlig for et av de mest spektakulære PR-fenomener i nyere tid. Du snakker om å forårsake "verdensberømmelse" på under et døgn. At ingen er straffet i saken om kappingen landets mest berømte kjønnsorgan, er helt greit. Ingen bryr seg en døyt. Det passer perfekt inn i historien om Trollpikken at alle og enhver kan spekulere i om hvem de mener er den, eller de, ansvarlige for "det faglig utførte hærverk".
Eigersund er i siget som aldri før. Endelig utnyttes nå potensialet i en av Norges beste og mest naturlige havner. Pilene peker oppover for næringslivet etter store utfordringer og omstillinger. Lokomotivet Aker er på stø kurs med stadig stigende trøkk i pedalene.
Alt i alt er min magafølelse meget god  for Eigersund både på kort, mellomlang og lang sikt. Et lokalsamfunn som kan fostre handlekraftige menn som Sverre Garpestad og Svein Oskar Nuland kan se framtiden lyst i møte.
Og et lokalsamfunn som har Frode Teigen i bakhånd, har vunnet i lotto. Frode har forstått det som Henry Ford forsto for lenge siden. "Kapitalens største verdi ligger ikke i at den kan brukes til å tjene mer penger, men at pengene kan brukes til å forbedre livet for mange."
Mange "styrtrike" har mye å lære av Henry og Frode i så måte.
Til mine blogglesere, takk for følget i 2017! Og hvis pacemakeren fungerer, blir det mer action i 2018.