tirsdag 19. desember 2017

Hører julegaver hjemme på museum?

Jeg leser at Hennes & Mauritz nå legger ned butikker og at aksjekursen er sunket med 15 %. Årsaken skal være sviktende handel og at firmaet har vært for treg med å utnytte nettet som salgskanal. Hvis bunnsolide H&M rystes litt, hva da med alle de andre butikker og kjeder rundt omkring?
Interessant er det også å lese at Outlet-butikken på Ålgård nå omtaler seg som "destination" (reisemål) og derav ny tittel i butikkbransjen, "Destination Manager". Hvis det å sette opp en butikk hvor forretningsideen er "dumpingpriser" hele tiden, kan kalles for "reisemål", ja da er det mye reisemål rundt i nabolaget , iallefall jeg subjektivt, vil finne uendelig mye mer interessant.

Nå som vi er inne i sluttspurten med julegavehysteriet, burde vi kanskje spørre oss selv om ikke hele dette sirkuset forlengst har gått ut på dato. Hus og hjem er stuvende fulle av ting vi ikke behøver, og er det "noe vi får lyst på", kjøper vi det der og da.
I "gamle dager" hvor 40 % av inntektene gikk til mat, var julegaver en "luksus" man så fram til. Nå er det ingen forventningens glede mer. Akkurat den kvaliteten er helt borte i et samfunn hvor konsumet har tatt helt av, uten minste mening og mål.Vi valtrer rundt i en  gigantisk søppelhaug i flere stadier.

Jeg vil også med dette blogginnlag sende en støtte til alle som skal feire jul "helt alene". Det kan være en luksus, og ikke nødvendigvis et "ensomhetens nederlag". Luksusen heter "100% avslappet alenetid". Les de bøkene du ikke har fått tid til før. Slapp uforstyrret av med fjernssynsserier du heller ikke vanligvis får tid til.
Det har faktisk aldri før vært så spennende å feire jul "fysisk alene". Det kommer helt an på "din indre levende verden". Glem ikke poetens visdomsord: "Tanke og drøm er himmelske kjøretøy".

Og nettopp det å få tid til å "drømme seg bort" er en underkommunisert kvalitet. Vi skal være så effektive hele tiden med "meningsfyllt virksomhet". Det som er "meningsfyllt virksomhet" for noen, kan være uutholdelig kjedelig for andre.  
Og alt for mye "organisert og tilrettelagt" fritidsliv er jeg personlig noe skeptisk til. Uten at du skal digge deg sjøl hele tiden, bør du prøve å bygge opp "din personlige indre virkelighet" som en solid plattform du kan stå på når det gynger og stormer rundt deg.

Uansett:
"Lev ut din dag så du mot kvelden nynner,  om nye morgentimers glød og gry,
det er ved solrenning ditt liv begynner, og HVER EN MORGEN FØDES DU PÅ NY.

Tilslutt et sitat fra Vladimir Putin:
"Livet kan bare nytes ved å leve.og i den sammenheng kreves et visst nivå av risiko". 

Mine facebookkvenner. LEV!    Med nok spennende risiko!! " Når ting går for lett, blir man fort dum". (Maxim Gorki)