mandag 4. desember 2017

Kjøpesenterne i USA tømmes

Stavanger Aftenblad er en kvalitetsavsis, og rosinen i pølsen er lørdagens magasin. Nå lørdag hadde avisen en svært så interessant artikkel med overskrift: USAs kjøpesentere tømmes for folk. Ettersom ikke alle mine facebookvenner leser Aftenbladet skal jeg gi en kortversjon av artiklen.  "Kjøpesenterets dager som lokal kulturinstitusjon i USA er i ferd med å være talte. Det anslås at en fjerdedel landets 1100 storsentre vil stenge i løpet av de neste fem årene(!)".
Tusenvis av butikker (6700 bare i 2017) er allerede lagt ned og 16 millioner kvadratmeter(!) butikkflate er forsvunnet. For første gang i landets historie svarer amerikanerne at internett er stedet de foretrekker å kjøpe julegaver, og nettet har avsløst butikkvinduene når kundene søker inspirasjon til det som skal under juletreet.
Den nye generasjonen gidder ikke lenger gå på storsenteret, De har all de underholdning de trenger for hånden på mobiltelefonen. Tross alle sine feil og mangler klarte storsentrene å bringe folk av alle generasjoner sammen. De er nå alle sammen på nett med ansiktet mot skjermen og kommuniserer på upersonlige og impulsive måter.
Jeff Bezos, grunnleggeren av Amazon (og verdens rikeste mann) uttalte allerede i 1999 at "de små kjøpesentrene er ferdige". Han fikk sannelig rett.
Men for meg var det mest interessante i artikkelen at "at de små  butikkene i de mindre byene som gikk dukken på grunn av kjøpesenterne er nå på enkelte steder på vei tilbake" (!)
 Den nye innkjøpskultur (shoppingsenterne)  avløste i sin tid sentrumsbutikkene som viktigste sosiale møteplass rundt vareinnkjøp. Og sannelig ser det nå ut som ringen er sluttet! Nettet tar knekken på shoppingsenterne, som igjen åpner opp for den opprinnelige "sosiale kosehandel" i sentrumsbutikkene. Men den sosiale dimensjon, sammen med opplevelsdimensjonen være på plass!!
Ettersom tiden blir mer og mer ett knapphetsgode, er det et spørsmål om folk etterhvert gidder alt "det styr" det er å shoppe downtown. Du har hele verden vareutvalg på nettet og kan få det levert på døren. Og det uten å legge ut et eneste øre i parkering og ørten bomstasjoner med stadig høyere takster. Så spørsmålet er om du har både tid og råd til å gå i fremtidens fysiske butikker, som ikke krever noen spesielt kompetent stav. Spesialbutikker er en helt annen historie. De trekker folk til sentrum. Peder Ur i Egersund er et stjerneeksempel i så måte. Kompanse og en god historie!
Storsentrene i USA er i dyp krise og selv de årlige forbruksfester (Black Friday, Shop Small Saurday, Cyber Monday (netthandelens dag) osv.) kan snu den ubønnhørlige utviklingen. Overalt i den moderne forbruksverden.
En hel yrkesgruppe, relativt godt betalte jobber i detaljhandelen, forsvinner mer og mer, og overtas av dårlig betalt lagerarbeidere i anonyme enorme fjernlagere tilhørende nettgigantene. Man kan gråte så mye man vil, du stopper ikke en utvikling som får folk til å "gå helt bananas" bare de hører de magiske ordene "alltid lave priser", enten det er doruller eller flybilletter. Og da må noen til syvende og sist betale for de "alltid lave prisene", og det er "arbeiderne på golvet" og "ansatte på lageret". Og til syvende og sist oss alle. Uten anstendige lønninger, blir det ikke rom for høy nok skatteinnbetaling og så smuldrer velferdstaten Norge langsomt opp, og vi ender opp som USA. En stadig mer og mer rik elite, og mesteparten av befolkningen konstant økonomisk stresset grunnet at "det strekker ikke til økonomisk i hverdagen". Bygger du et samfunn på pilråtten økonomisk modell( stadig mer unødvendig forbruk", så ender det før eller senere med et dundrende sammenbrudd.