mandag 10. juli 2017

Trollpikkens dag, 19. august. blir Eigersunds nasjonaldag

19. august kl. 1600 blir en virkelig "game changer" i Egersund. Ingenting i lokalsamfunnet blir helt som før. Et ungt par fra Luster i Sogn var nettopp innom. De fortalte at Trollpikken var superkjendis i Sogn og Fjordane, og de hadde kommet ens ærende fra Sogn for å gå inn til Trollpikken i dag. De hadde overnattet på Grand. Så ringvirkningene begynner allerede å vise seg.
Det finnes ikke ord som kan beskrive Sverre Garpestad sin helt avgjørende rolle i gjenreisingen av Trollpikken. Han burde fått en egen statue. Og akkurat nå bør han få 100 % oppbakking fra angjeldende offentlige og politiske instanser fram mot "Egersunds nye nasjonaldag", 19. august.
Som ekstremt interessert lokal samfunnsborger, forventer jeg nå at kommunen, representert ved ordfører og varaordfører kommer på banen med full styrke og allerede nå snekrer sammmen et kanonprogram på dagen som kulminerer kl.1600 med offisiell avduking av Rogalands nye superkjendis.
Jeg regner med som en selvfølge at hele Rogalandsbenken er invitert sammen med alle fylkets ordførere. Og selvfølgelig alle i ledersjiktet i TuristNorge pluss TuristRogaland.
Var det en ide for varaordfører Leif Erik å invitere Erna Solberg og ordfører Odd Stangeland å kontakte Jonas Gahr Støre? Fylkesordfører Solveig er jo egersundsjente som kanskje bør aktivisere sitt omfattende politiske kontaktnett.
Det er nemlig kort tid til valget, og alle politikere er jo interessert i maksimal og gratis PR. Og så¨er spørsmålet "hvem tør holde seg borte"?
Når Trollpikken avdukes i alle sin struttende prakt, regner jeg med at orkesteret spiller opp og eventuelt vokalist Magnhild Hadland  stemmer i med den helt selvsagte melodi for anledningen.

Jeg tror det er av ytterste viktighet at prosjektet selges inn som Rogalands Magiske Severdighet i Eigersund. (Eller noe lignende). Poenget er at hele Rogalands befolkning får fra første stund et "eiendomsforhold" til Trollpikken.
Det åpner opp for skikkelig økonomisk oppbakking av prosjektet fra fylkeskommunen. Og alt som skal knyttes kommersielt til Trollpikken bør holde en viss kvalitetsstandard. La alle de små kopier av Trollpikken bli produsert lokalt, ikke noe historieløst billigskrammel importert fra Kina. Og la maten som serveres i sesong-restauranten (den kommer) holde skikkelig standard til akseptable priser for barnefamilier.
Kjetil Bentsen, Sverre Garpestad og Svein Oskar Nuland (i alfabetisk rekkefølge) har sammen med en meget kompetent stab på rekordtid prestert et lite mirakel av ingeniørkunst. Ifølge Sverre var også Gud med på laget. Så da var alt i de beste hender. 
Var det en ide at på åpningsdagen er det kun akkrederte biler + kjøredoningene for lokalbefolkningen som slipper over Mjølhusbrua. For anledningen kan Bakkebøområdet brukes som parkeringsplass for de tilreisende.
"Uten drøm og mot, intet liv"er et ordspråk jeg har på verkstedet. Ketil hadde drømmen, Sverre hadde motet, Svein Oskar og de andre på laget var med og tok ansvaret. Det er å håpe kommunen nå følger opp slik at 19. august 2017 blir en dag for historiebøkene.