torsdag 27. juli 2017

Barcelona, Venedig, Prekestolen og Trollpikken

Barcelona og Venedig er nå langt på vei ødelagt av masseturisme. Prekestolen er på god vei mot samme skjebne. I så måte har Trollpikken en helt annen og mye mer spennede framtid.
Et ektepar i fra Gøteborg var innom på onsdag. De hadde dagen før vært på Prekestolen. En mikset opplevelse. 200 kr. for å parkere- etter at de langt om lenge fant parkeringsplass. Turen inn gikk i kø i gåsegang. Mange kinesere som skulle stoppe hver meter for å ta kommenterende selfie. Mye hunder og i det hele tatt en svært stressende opplevelse.
Paret hadde etter Prekestolen kjørt direkte til Egersund for å oppleve Trollpikken. De ankom Trollpikkens parkeringsplass tidlig på kvelden. Etter som det var mye biler der, bestemte de seg for å vente til neste morgen etter å ha overnattet i bobilen og hatt sin kveldsmat.
De kunne ikke skryte nok av turen. Flotte fossefall, idylliske tjern og et aldeles enestående månelandskap rundt Trollpikken. Og etter som de sto opp grytidlig var de helt alene. De gikk opp på haugen som Trollpikken er en del av og fikk et aldeles enestående utsyn over landskapet som har samme bergtype som månen, anortositt. Når nå kompente og meget artistiske Fuglseth er operativ etter fellesferien, skal det dyktige reklamebyrå forstørre et bilde av Trollpikken som skal henge over og bak Dinglebenken med tittel : Magisk trollpikk i magisk månelandskap
Trollpikken vil ikke få samme triste skjebne som Prekestolen, Lofoten og andre turistseverdigheter som er ødelagt av masseturismen. Trollpikken vil ble en enorm ambassadør for Magma  Geopark og hele Dalanes aldeles unike månelandskap. Og derfor vil du få spredd turiststrømmen over et mye større område enn Prekestolen.
Kjerag og Prekestolen er i absolutt verdensklasse som spektakulære naturopplevelser. Og etter at Prekestolen nå skal stenges noen dager i september for at Tom Cruise skal foreta filminnspilling, kommer det til å ta helt av med enda verre masseturisme.  Gru og skrekk!
Det er i Rogalands interesse at turismes spres over hele fylket. Og turen til Trollpikken er et aldeles perfekt supplement til spektakulære Prekestolen. Til Trollpikken kan familier med småbarn helt ned til treårsalderen gå turen uten at foreldrene må overvåke hvert eneste skritt, eldre mennesker som ikke er så stødige som før, kan klare turen uten å måtte bruke en uke etterpå å "komme seg på". Og i det hele tatt er Trollpikken et fysisk "lavterskeltilbud" til alle som vil ha en enestående naturopplevelse i kompakt form. Og at opplevelsen ikke koster skjorta for barnefamilier.
Dalane har mange andre skjulte severdiheter av type Trollpikken. La oss nå håpe at denne magiske falloslignende steinformasjon får mest mulig av disse fram i lyset. Dette er godt for folkehelsen, ettersom turen til Trollpikken kan gi mange,mange inspirasjon til å komme seg ut i Dalanes enestående natur. Fra Eigerøys kystlandskap til Skykula som er sydligste punkt i Skandinavia hvor fjellrypa hekker. Og alt det spennende landskap som er mellom. Ikke minst Fossebrekka i Bjerkreim hvor du på turen dit fra Espeland føler at du vandrer i en miniatyrutgave av Grand Canyon.
Eller Knubedal i Sokndal med omliggende herligheter.
Kom dere ut. De magiske naturopplevelser må ikke bli et utsettelsesprosjekt.
Det er for sent å ta seg tid når det hele er forbi. LEV !  NÅ!