torsdag 14. april 2011

Kristendom, islam, jødedom og horehus

På Schiphol airport ut av Amsterdam ble jeg for noen år siden sittende i en meget interessant samtale med en overmåte intelligent kineser. Kineseren utvidet min religiøse horisont noe aldeles voldsomt. Hans hobby var religionshistorie.
Han fortalte meg at for en kineser var det umulig å se forskjell på islam, jødedom og kristendom. Kineserne betraktet disse som tre sekter av samme religion. Og det de hadde til felles var at de drev avgudsdyrkelse av BOKEN. Islam hadde koranen, jødene Torah og de kristne bibelen. Kinerserne visste nemlig at tanken er ordets trell.  Det hadde de erfart med Maos røde bok som var obligatorisk for kineserne den gang.
På mange måter åpnet han øynene mine fullt ut. Vi ble enige om at for første gang i verdenshistorien  var menneskeheten forenet i en felles religion. Og den religion heter materialismen og utøves av alle hva enten du regelmessig besøkere horehuset eller bedehuset. Vis meg din tro med dine gjerninger står det i min Pontoppidans forklaring over de 10 bud.
Apropos horehuset så fortalte han at representanter for gigantiske WalMart i USA fikk hakeslepp etter en forretningsmiddag med sine leverandører i Kina for noen år siden. WalMart er den gigantiske kjede som alene kjøper mer varer fra Kina enn Tyskland og Frankrike tilsammen. Etter den hyggelige middag ba kinerserne som skikk og bruk var amerikanerne med på horehus. Amerikanerne var sjokkert. Enda mer sjokkert var kineserne over at amerikanerne var så uhøflige at de takket nei. Av egeninteresse ga kineserne seg.
Hvilket beviser sjømannens utsagn:" Det som er syndigt i et land er høyeste kultur i et annet."
Derfor passer det med å avslutte med et ordsprog av en islandsk dikter:" Uten synd, intet liv."
Bestefar til Bjarne Brøndbo i DDE sa i et intervju at "han skulle ha det artig mens han levde. Han skulle lenge nok være dau." Han har forstått det som puritanerne i sin nistriste tilværelse aldri fikk med seg.